Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
Най-Нови
Най-Четени
RSS
[23-09-2019] Руски космонавт е отстранил проблема в системата за сближаване , която попречи на 'Съюз' с робота на борда да се скачи с МКС
Причината за проблема по време на първият опит за скачване с МКС на пилотираният кораб 'Съюз МС-14' с робота 'Фьодор' на борда е бил разкачен кабел. Това е съобщил космонавта Александър Скворцов по време на преговори с ЦУП.
прочетена[64] коментари[0]
[23-09-2019] Източник е разкзаал за журналисти , кога ще се проведат изпитанията на капсулата на руския пилотиран кораб 'Орел'
Изпитанията на спускаемата капсула на перспективния космически кораб 'Орел' ( преди се именуваше 'Федерация' ) се планира да бъдат проведени през второто полугодие на 2020г. Това е съобщил за ТАСС източник от ракетно космическия отрасъл.
прочетена[71] коментари[0]
[18-09-2019] Американски учени са заявили , че спупервулкана в Слънчевата система ще 'се събуди' през септември
Супер вулкана Локи , главната 'забележителност' на Йо , една от луните на Юпитер , през септември тази година , трябва да започне нова серия изригвания, които може да се наблюдават от Земята с помоща на мощен телескоп. Това са съобщили учени от уноверситета в Аризона , в доклад на ежегодната среща на планетолозите от Амриканското астрономическо общество в Женева.
прочетена[50] коментари[0]
[16-09-2019] Кримски астроном любител е открил междузвездна комета
Първи данни за състава на междузвездната комета C/2019 Q4 (Borisov), получени с помоща на спектрален анализ с помоща на телескопи в Чили и на Хаваите , показват , че има вероятност за съществуването на живот в други звездни системи . Това е казал за РИА Новости , откривателя на кометата Генадий Борисов.
прочетена[42] коментари[0]
[16-09-2019] От Bigelow Aerospace са се отказали да изпращат туристи на МКС с помоща на кораби на SpaceX
Компанията Bigelow Aerospace се е отказала от плановете по изпращане на туристи към МКС с помоща на пилотирани кораби Crew Dragon на фирмата SpaceX поради юридически сложности и липса на желаещи , това е заявил изпълнителния директор на компанията Роберт Бигелоу.
прочетена[45] коментари[0]
[11-09-2019] В атмосферата на супер-земя за първи път са открили водни пари
Благодарение на данните от космическия телескоп Хабъл , астрономи са изяснили , че атмосферата на планетата K2-18b може да е наполовина съставена от водна пара. Това е единствената засега известна на учените планета извън Слънчевата система , на която има и течна вода и приемвливи температури . т.е. всички условия за възникване на живот. Резултатите на изследването са описани в научното списание Nature Astronomy.
прочетена[46] коментари[0]
[10-09-2019] Неуспешното кацане на индийския модул 'Викрам' на Луната
Индйската орбитална станция 'Чандраян-2' ,която работи на орбита около Луната е успяла да заснеме изгубеният модул за кацане 'Викран' , но кацането е било 'твърдо' . По информация от Индйската организация за космически изследвания (ISRO)
прочетена[75] коментари[0]
[06-09-2019] Първият в света Космически хотел ще предлага баскетбол и скално катерене при ниска гравитация
Почивките извън Земята скоро ще бъдат възможни много по лесно . Това ще стане възможно , защото в галактиката ще се появи първият комсически хотел.
прочетена[122] коментари[0]
[26-08-2019] Успешно завърши операцията по преместавне на КК 'Съюз МС-13'
Руският космонавт Александъур Скворцов, който в ръчен режим проведе преместване на КК 'Съюз МС-13' от модула 'Звезда' на модула 'Поиск' на МКС е постигнал рекорд по минимално разходване на гориво . Това е съобщил за журналисти зам на генералния конструктор на РКК Енергия , ръководителя на полета на руския сегмент на МКС Владимир Соловьов.
прочетена[207] коментари[0]
[24-08-2019] Неуспешен опит за скчаване в автоматичен режим на 'Съюз МС-14'
Транспортно пилотираният КК 'Съюз МС-14' е направил неуспешен опит за скачване с МКС.
прочетена[191] коментари[0]
[22-08-2019] "Чандраян-2' успешно премина на орбита около Луната
Индйската организация за космически изследвания (ISRO) във вторник , успешно проведе маневра за извеждане на автоматичната лунна станция 'Чандраян-2' на орбита около Луната.
прочетена[197] коментари[0]
[22-08-2019] Русия ще подготви за Индия четири космонавта
Четири индйски космонавта ще преминат тренировъчен курс в руския Център за подготовка на космонавти, Русия също така ще достави за Индия скафандри , кресла за екипажа и илюминатори за космическия кораб., поинформация от сайта на Роскосмос.
прочетена[141] коментари[0]
[22-08-2019] РН 'Съюз-2.1а' с пилотиран космически кораб и руския робот 'Фьодор' стартира от Байконур.
Ракетата носител 'Съзю-2.1а' стартира в четвъртък от космодрума Байконур с КК 'Съюз МС-14' , на борда на който се намира антропоморфния робот 'Фьодор'. Носител от този тип за първи път се използва за извеждане на пилотирани кораби.
прочетена[171] коментари[0]
[22-08-2019] Астронавтите на НАСА успешно монтираха нов модул за скачване на външната повърхност на МКС
Астронавтите на НАСА Ник Хейг и Аднрю Морган в сряда успешно проведоха операция по усатновяване на ов модул за скачаване на американския сегмент Harmony на МКС.
прочетена[188] коментари[0]
[17-01-2010] Астрономи са открили петна на Бетелгейзе
Астрономи са открили петна на Бетелгейзе. Откритието е било направено с помоща на телескоп установен в Аризона. Статията на учените е публикувана в списание Astronomy and Astrophysics.
прочетена[6161] коментари[1]
[25-08-2010] Астрномите са намерили още една 'Слънчева система'
Група астрономи от Европа , с помоща на няколко различни телескопа са открили звезда много приличаща на Слънцето. Специалистите казват , че подобни звезди в нашата галактика има много , но в конкретния случай има осбенност : около тази звезда са открити планети, при това не по-малко от 5. Учените казват , че реалното количество планети в тази система е от 5 до 7.
прочетена[5949] коментари[6]
[03-05-2012] Към 2025г ЕКА ще изпрати апарата Juice към Юпитер и неговите спътници.
От ЕКА са съобщили , че е утвърдена нова научна мисия към ледените луни на Юпитер. Апаратът Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) е бил избран за реализация вместо другите кандидати NGO (New Gravitational wave Observatory) и ATHENA (Advanced Telescope for High-Energy Astrophysics). По този начин апарата JUICE става първата голяма мисия , утвърдена в рамките на програмата на ЕКА Cosmic Vision 2015-2025.
прочетена[5614] коментари[2]
[12-12-2011] Астрофизици са обяснили странната орбита на Меркурий
Астрофизици са предложили обяснение на странната орбита на Меркурий. Според учените , сблъск на астероид с Меркурий е довел до това състояние на орбита. Статията на учениет ще бъде публикувана в Nature Geoscience.
прочетена[5534] коментари[9]
[22-11-2007] НАСА, Кен Джонсон,Ричард Хогланд, Луната и извънземните ... или земните?
Миналата седмица имаше пресконференция във Вашингтон, на бившия ръководител на фотослужбата на лунната лаборатория на НАСА Кен Джонсон. Това което той разказа прилича на фантастика. Tой съoбщи. че още преди 40 години на Луната са намерени следи от древна цивилизация. Но НАСА е скрилa информацията и унищожила документи.
прочетена[5388] коментари[3]
[28-08-2009] Спътник е заснел чудовището от Лох-Нес
В полезрението на зоркото фото-око на спътник е попаднало чудовищетото от Лох-Нес. В това вярва британеца Джеймз Кук , който първи е открил удивителня кадър в “Гугъл Ърт” и го е препратил в 'The Sun'.
прочетена[5339] коментари[7]
[19-07-2012] НАСА: кацането на апарата 'Curiosity' може да стане на 'сляпо'
По информация от BBC, кацането на новият марсиански апарат 'Curiosity' на НАСА , запланирано за 6 август , може да премине на 'сляпо' и специалистите да нямат оперативни данни за това , как именно се е приземил апарата.
прочетена[5335] коментари[5]
[23-01-2008] На снимка от Марс може да се различи силует на извънземно... или зрителна измама
Малко голо извънзено седнало на камъка ..чака автобус. Но автобуси тук не минават и ще се наложи да чака дълго. Тази снимка е направена от американския марсоход 'Спирит'.
прочетена[5112] коментари[9]
[14-09-2012] Учените са потвърдили , че на Марс вали сняг
Много фунционалната междупланетна станция Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), работеща на орбита около Марс е предоставила на учените неопровержими доказателства за съществуването на Марс на снегопад от замръзнал въглероден двуокис. И това е единственият за сега случай в цялата Слънчеа система.
прочетена[5092] коментари[4]
[01-12-2012] 'Месенджер' е потвърдил наличието на лед на Меркурий
Анализа на новите данни , получени от апарата 'Месенджер', е потвърдил наличето на воден лед в кратерите които са постоянно на сянка. Описанието на резултатите от анализа е публикувано три статии в списание Science, а кратко описание може да се намери на сайта на НАСА.
прочетена[5052] коментари[11]
[02-11-2011] В миналото на Меркурий е имало водородни гейзери
Астрофизика Марвин Херндон , работещ за корпорацията Transdyne , е предложил обяснение за откритите неодавна на Меркурий необичайниобразования. Резултатите от изследването са публикувани на arXiv.org
прочетена[4935] коментари[25]
[22-02-2013] Индия планира да изпрати мисия на Марс през октомври 2013
Индия планира още през тази година да изпрати своята първа мисия към Марс - това е заявил президента на Индия Пранаб Мукерджи. Включвайки се в 'марсианската надпревара' , Индия обозначава своите амбиции , надявайки се да догони водещите космически държави - такива като САЩ, Русия и Китай.
прочетена[4790] коментари[2]
[25-07-2009] Космическият телескоп Хабъл e направил снимки на Юпитер
Проверките и настроjките на телескопа Хабъл са били прекъснати, за да се направи снимка на Юпитер по повод на падналият наскоро обект там.
прочетена[4740] коментари[0]
[19-07-2010] Германия създава нова космическа ракета за многократно използване
От немсикия аерокосмически център DLR са съпбщили , за провеждането на дейности по създаването на съвременна космическа ракета , способна да излиза от пределите на атмосферата на нашата планета и след това да се връща обратно без отделяне на степени и повреди по корпуса. Теоретично такава ракета може да се използва и за доставка на космонавти и/или товари на МКС.
прочетена[4626] коментари[0]


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft