Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
Най-Нови
Най-Четени
RSS
[25-04-2020] Учени са представили нова теория за причините на бързото въртене на атмосферата на Венера
Благодарение на данните от японската междупланетна сонда 'Акацуки' , японските планетолози за изяснили, защо атмосферата на Венера се върти много по бързо от повърхноста. "Виновни" за това се оказват гигантски вълни в атмосферата , които се появяват на границата между 'дневната' и 'нощната' повърхност на Планетата. Изследването е публикувано в списание Science
прочетена[163] коментари[0]
[25-04-2020] 'Прогресс МС-14' постави нов рекорд за време в полет до МКС
Транспортният товарен кораб 'Прогресс МС-14' демонстрира най-добро време за полет от Земята до МКС , като достигна до там за 3ч и 20 мин .
прочетена[146] коментари[0]
[23-04-2020] Рогозин е предложил с 'Ангара-А5' да се изведе на орбита камион Камаз
Гендиректорът на Роскосмос Дмитрий Рогозин в своя Твитер е предложил с помоща на тежката РН 'Ангара-А5' , която до края на април специалистите ще изпратят на космодрума Плесецк , да бъде използван за полезен товар товарен автомобил Камаз.
прочетена[148] коментари[0]
[23-04-2020] Иран обяви , че е извел на орбита военен спътник.
В сряда, Иран изведе на орбита своя първи военен спътник именуван Noor. Това са съобщили от Корпуса на стражите на исламската революция ( елитни части на иранските въоръжени сили ) .
прочетена[135] коментари[0]
[11-04-2020] Според последни данни , извеждането на спътнка Palapa-N от Китай е завършило неуспешно.
Мисията по извеждането на индонезийския спътник Palapa-N1 с помоща на китайската ракета носител 'Чанчжен-3В' в четвътък е завършил с неуспех.
прочетена[162] коментари[0]
[09-04-2020] РН 'Съюз-2.1а' със 'Съюз МС-16' успешно стартира от Байконур
Руската ракета носител 'Съюз-2.1а' с пилотираният КК 'Съюз МС-16' успено стартира от космодрума Байконур. Това е първият пилотиран полет за тази година.
прочетена[160] коментари[0]
[08-04-2020] Учените са заявили , че предстоятщата 'супер-луна' ще позволи да се видят всичките шест зони на кацания на "Аполо"
Всичките шест зони на кацания от мисиите по програмата 'Аполо' ще бъдат много добре видими на повърхноста на Луната по време на предстоящото явление 'супер-луна' .
прочетена[175] коментари[0]
[03-04-2020] Учените са създали бактериална батерия, която по ефективност е по добра от почти всички растения
Американски учени са разработили биогенератор на електричество на основата на бактерии и нанопроводници от силиций. Уредът може да произвежда енергия, кислород и органика на Марс , използвайки вода и въглероден двуокис. Описанието на разработката е публикувано в списание Joule.
прочетена[160] коментари[0]
[03-04-2020] Третият прототип Starship на компанията SpaceX се взриви по време на изпитания
Третият поред прототип на космическият кораб Starship, който компанията SpaceX разработва за полети до Марс се взриви в петък по врме на изпитания на полигона Бока-Чика (Тексас, САЩ).
прочетена[154] коментари[0]
[31-03-2020] НАСА планира нова мисия за изследване на бурите на Слънцето
От НАСА са ракзазали за нова изследователска мисия , с помоща на която агентството планира да изучи , как на Слънцето се образуват слънчевите бури . Благодарение на програмата SunRISE , учените искат по добре да разберат устройството на Слънчевата система и да защитят астронавтите , които ще летят на Луната и Марс.
прочетена[165] коментари[0]
[31-03-2020] Според учени , спътниците на Уран се появили от облак пара
Японски планетолози са стигнали до извода , че необичайното разположение на орбитете на петте големи спътника на Уран може да се обядни с това, че те са се формирали вътре в гигантски облак от пара , който пък от своя страна се е формирал след сблъск на газовия гигант и друга планета. Статията с описанието на изследването е публикувана в научното списание Nature Astronomy.
прочетена[116] коментари[0]
[30-03-2020] Китай подготвя новата пилотирана капсула за първи безпилотен полет
Китайската капсула от следващо ниво , за извеждане на астронавти на ниска околоземна орбита и за далечни мисии бе доставена на космодрума за подготовка за предстоящия първи реален тестов полет - безпилотен.
прочетена[96] коментари[0]
[28-03-2020] OneWeb обяви банкрут
Британската компания старт-ъп OneWeb подаде заявление за банкрут и реорганизация в съда по делата по банкрут на Южния окръг на щата Ню Йорк . Съответното заявление е публикувано в петък на сайта на компанията.
прочетена[191] коментари[0]
[26-03-2020] Междузвездната комета 'Борисов' е започнала да се разрушава
Две промени в яркоста , които са забелязали полски астрономи в началото на март на междузвездната комета Борисов , говорят за това, че небесното тяло е започнало да се саморазрушава. По статия от The Astronomer’s Telegram.
прочетена[93] коментари[0]
[17-01-2010] Астрономи са открили петна на Бетелгейзе
Астрономи са открили петна на Бетелгейзе. Откритието е било направено с помоща на телескоп установен в Аризона. Статията на учените е публикувана в списание Astronomy and Astrophysics.
прочетена[6204] коментари[1]
[25-08-2010] Астрномите са намерили още една 'Слънчева система'
Група астрономи от Европа , с помоща на няколко различни телескопа са открили звезда много приличаща на Слънцето. Специалистите казват , че подобни звезди в нашата галактика има много , но в конкретния случай има осбенност : около тази звезда са открити планети, при това не по-малко от 5. Учените казват , че реалното количество планети в тази система е от 5 до 7.
прочетена[5966] коментари[6]
[14-09-2012] Учените са потвърдили , че на Марс вали сняг
Много фунционалната междупланетна станция Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), работеща на орбита около Марс е предоставила на учените неопровержими доказателства за съществуването на Марс на снегопад от замръзнал въглероден двуокис. И това е единственият за сега случай в цялата Слънчеа система.
прочетена[5887] коментари[4]
[12-12-2011] Астрофизици са обяснили странната орбита на Меркурий
Астрофизици са предложили обяснение на странната орбита на Меркурий. Според учените , сблъск на астероид с Меркурий е довел до това състояние на орбита. Статията на учениет ще бъде публикувана в Nature Geoscience.
прочетена[5640] коментари[9]
[03-05-2012] Към 2025г ЕКА ще изпрати апарата Juice към Юпитер и неговите спътници.
От ЕКА са съобщили , че е утвърдена нова научна мисия към ледените луни на Юпитер. Апаратът Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) е бил избран за реализация вместо другите кандидати NGO (New Gravitational wave Observatory) и ATHENA (Advanced Telescope for High-Energy Astrophysics). По този начин апарата JUICE става първата голяма мисия , утвърдена в рамките на програмата на ЕКА Cosmic Vision 2015-2025.
прочетена[5626] коментари[2]
[22-11-2007] НАСА, Кен Джонсон,Ричард Хогланд, Луната и извънземните ... или земните?
Миналата седмица имаше пресконференция във Вашингтон, на бившия ръководител на фотослужбата на лунната лаборатория на НАСА Кен Джонсон. Това което той разказа прилича на фантастика. Tой съoбщи. че още преди 40 години на Луната са намерени следи от древна цивилизация. Но НАСА е скрилa информацията и унищожила документи.
прочетена[5401] коментари[3]
[19-07-2012] НАСА: кацането на апарата 'Curiosity' може да стане на 'сляпо'
По информация от BBC, кацането на новият марсиански апарат 'Curiosity' на НАСА , запланирано за 6 август , може да премине на 'сляпо' и специалистите да нямат оперативни данни за това , как именно се е приземил апарата.
прочетена[5379] коментари[5]
[28-08-2009] Спътник е заснел чудовището от Лох-Нес
В полезрението на зоркото фото-око на спътник е попаднало чудовищетото от Лох-Нес. В това вярва британеца Джеймз Кук , който първи е открил удивителня кадър в “Гугъл Ърт” и го е препратил в 'The Sun'.
прочетена[5353] коментари[7]
[01-12-2012] 'Месенджер' е потвърдил наличието на лед на Меркурий
Анализа на новите данни , получени от апарата 'Месенджер', е потвърдил наличето на воден лед в кратерите които са постоянно на сянка. Описанието на резултатите от анализа е публикувано три статии в списание Science, а кратко описание може да се намери на сайта на НАСА.
прочетена[5162] коментари[11]
[23-01-2008] На снимка от Марс може да се различи силует на извънземно... или зрителна измама
Малко голо извънзено седнало на камъка ..чака автобус. Но автобуси тук не минават и ще се наложи да чака дълго. Тази снимка е направена от американския марсоход 'Спирит'.
прочетена[5135] коментари[9]
[02-11-2011] В миналото на Меркурий е имало водородни гейзери
Астрофизика Марвин Херндон , работещ за корпорацията Transdyne , е предложил обяснение за откритите неодавна на Меркурий необичайниобразования. Резултатите от изследването са публикувани на arXiv.org
прочетена[4946] коментари[25]
[22-02-2013] Индия планира да изпрати мисия на Марс през октомври 2013
Индия планира още през тази година да изпрати своята първа мисия към Марс - това е заявил президента на Индия Пранаб Мукерджи. Включвайки се в 'марсианската надпревара' , Индия обозначава своите амбиции , надявайки се да догони водещите космически държави - такива като САЩ, Русия и Китай.
прочетена[4805] коментари[2]
[25-07-2009] Космическият телескоп Хабъл e направил снимки на Юпитер
Проверките и настроjките на телескопа Хабъл са били прекъснати, за да се направи снимка на Юпитер по повод на падналият наскоро обект там.
прочетена[4750] коментари[0]
[03-10-2012] На Меркурий има огромни запаси от сяра
Вулканизма в миналото на Меркурий е породил още една странност на планетата - ландшафти с неправилна форма. На меркурий бяха открити многочислени падини с неправилна форма. Тези падини на поверхноста на планетата , са разположени на групи и техните диаметри се колебаят от няколко десетки метри до няколко километра. Много от тях са сравнително 'млади', казват учените.
прочетена[4717] коментари[13]


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft