Растенията на други планети може да имат черен цвят

На змеподобни екзопланети в системи с двойни звезди , може да растат дарвета с черни или сиви листа. Така смятат шотландски учени от университета 'Сант-Ендрюс'.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[20-04-2011] Растенията на други планети може да имат черен цвят
На змеподобни екзопланети в системи с двойни звезди , може да растат дарвета с черни или сиви листа. Така смятат шотландски учени от университета 'Сант-Ендрюс'.

Спектърът на излъчване на звездите , даже подобни на нашата, като правило се отличават и се определя , основно от тяхната температура. Механизма на фотосинтеза на растенията се настройва по този спектър, придавайки на растенията най-изгодния в енергетическо отношение цвят. Така се е получило , че за Земята , най-оптималния цвят за растенията се е оказал зеленият, но това съвсем не значи , че такъв цвят ще имаме и в други светове. В своето изследване , учените са се опитали да разберат , какъв цвят биха имали листата на земеподобни екзопланети в системи с две или три звезди.
Учените са разглеждали най-различни съчетания на двойни и тройни звездни системи , състоящи се от звезди подобни на нашето Слънце, и червени джуджета. Отчетено е било и обстоятелството , че планетата моеж да се върти около две близко разполоежни звезди, звездите са раздалечени , то планетата може да се върти около едната или да се движи по сложна орбита около двете.
Докторантът Джек О'Малли-Джеймс (Jack O'Mally-James), възглавяващ това изследване , е заявил , че в резултат са получени най-различни варианти на поведение на флората. Растенията може да изберат в качеството си на източник на енергия едната звезда , а може да се настроят едновремено и на двете. Ако например , двойна звездна система се състои от две червени джуджета, които сами по себе си са слабо светещи звезди, то на раастенията ще се наложи да използват за фотосинтезата целият видим диапзон , който достига до тях , в резултат на това , листата ще имат черен или сив цвят. В други случаи , ще се наложи да се настройват към инфрачервено или ултравиолетово излъчване. В случай на едновремено появяване на небето на две ярки звезди , на растенията ще се наложи да си създават ултравиолетови екрани или даже да използват за фотосинтезата микроорганизми, които са способни да се предвижват.
Всичките тези варианти са напълно реални , смятата учените , тъй като двойните и тройните системи са мнгоо разпространени във вселената. В тези системи се намират около 1/4 от слънцеподобните звезди в Галактиката и половината от червените джуджета. В аткива системи напълно е възможно да се формират земеподобни планети намиращи се на стабилни орбити в 'обитаемата' зона.
[R&D.CNews]прочетена[526] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft