"Руската SpaceX" се отказва от руските двигатели в полза на съветски.

Руската компания S7 Space , на която принадлежи 'Морски старт' планира да възобнови производството на ракетните двигатели НК-33 и НК-43 за създаването на РН 'Съюз-5SL' с възможност за многократно използване. Това е съобщил генералния директор на компанията Сергей Сопов.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[20-06-2018] "Руската SpaceX" се отказва от руските двигатели в полза на съветски.
Руската компания S7 Space , на която принадлежи 'Морски старт' планира да възобнови производството на ракетните двигатели НК-33 и НК-43 за създаването на РН 'Съюз-5SL' с възможност за многократно използване. Това е съобщил генералния директор на компанията Сергей Сопов.

"Ние бихме искали да закупим от държавата известните в целия свят двигатели НК-33 и НК-43, произведени ит самарския завод 'Кузнецов' , а също така цялата налична документация. Изобщо всичко което се е съхранило по тази тема от съветската програма. Ние планираме да възстановим производството , да построим свой завод за ракетни двигатели в Самара" е заявил бизнесмена.
По негови думи , за строителството на завода и възстановяването на произдовдството ще са нужни поне 5-6г. До тогава се планира да се използват наличните 36 двигатели НК-33 и НК-43. "Това ни позволява да започнем програма по полетни изпитания на новата ракета "Союз-5SL" , без да чакаме серийното производство на модернизираните НК-33 и НК-43. " е казал Сопов.
Разходите на компанията за въстановяването на производството на ракетните двигатели , а също така разработката на нова система за управление се оценят на 300 млн долара. "Нашето предложение се обсъжда в правителството. Също така водим преговори с Обединената двигателостроителна корпорация" е отбелязал Сопов.
РН "Союз-5SL" е запланирана да бъде версия на създаванаата средна РН "Союз-5", но с възможности за многократно използване ( поне на първата степен ) , и е предназначена за стартове от плаващия космодрум 'Морски старт' . В момента , този стартов комплекс предлага стартове на руско-украинската 'Зенит-3SL'
"S7 ни представи своите искания към проекта , и ние разглеждаме създаването на такава РН , като модификация на 'Съюз-5', отчитайки максимална унификация на основните конструктивни решения" е казал за РИА Новости ген директора на корпорацията 'Енергия' Владимир Солнцев.
Подхода на S7 Space е подобна на гледната точка на компанията SpaceX, която предпочита да установява на своите първи степени няколко двигателя от семейството Мерлин , а не един или два много по мощни силови агрегати. По мнение на Илон Мъск , този подход ( поне за Falcon Heavy) осигурява по безопасна архитектура , от колкото 'използването на първата степен на малко но много по мощни двигатели'
В момента , на базовата версия на 'Съюз-5' на първата степен се предполага да се установява руска модификация на РД-170 , който се произвежда от 'Енергомаш' . Този силов агрегат се използваше за съветската свръхтежка ракета 'Енергия' , и се смята за най-мощния в света двигател на течно гориво.
Двигателите за многократно използване НК-33 и НК-43 бяха предназначени за руската свръхтежка ракета Н-1. В момента НК-33 се използва на руските леки ракети 'Съюз-2.1в' , а по рано се използваше за американските Антарес. Тези силови агрегати са разработени в края на 1960 и началото на 1970 от куйбишевския ОКБ-276 ( съвремения самарски 'Кузнецов' )
[www.lenta.ru]прочетена[83] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft