В Антарктида НАСА започна изпитания на робот, който ще полети към спътник на Юпитер

Австралийската антарктическа служба е започнала полеви изпитания на робота на НАСА , който е предназначен за изследване на окена под леда на Европа - спътник на Юпитер - в рамките на космическата мисия Europa Clipper.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[20-11-2019] В Антарктида НАСА започна изпитания на робот, който ще полети към спътник на Юпитер
Австралийската антарктическа служба е започнала полеви изпитания на робота на НАСА , който е предназначен за изследване на окена под леда на Европа - спътник на Юпитер - в рамките на космическата мисия Europa Clipper.

Роботът представлява - две колелета съединени с ос с дължина около метър. Благодарение на това, тези колела може да се въртят независимо едно от друго , което позволяса да се маневрира както на самата ледена повърхност , така и под нея.
По думи на Енди Клеш , сътрудник от Лабораторията по реактивно движение на НАСА , начина на предвижване на робота по 'вътрешната' страна на леда е уникален . "Машината ще използва своите свойства да не потъва , за да може да остане притисната към вътрешната страна на леда , а ще се предвижва с помоща на колелетата. Така нашият робот ще може дълго време да остава на едно място , без разход на енергия , подобно на дрейфеща подводница" е пояснил Клеш. Истина е , че инженерите засега не са измислили как да доставят робота под леда , за да се направи това на Европа - трябва да се пробие лед на дълбочина около 10-20км.
Следи от солен океан на Европа , бяха открити от предишна мисия на НАСА - Galileo, която бе изпратена към Юпитер в края на 1990 те години . "Този океан , може да има два пъти повече вода от колкото е водата на Земята. В него може да има разтворени елементи , необходими за подържане на живот. " е разказал сътрудник на НАСА Кевин Хенд за прес службата на австралийската анатарктическа служба (AAD). Той е добавил , че Европа е едно най-вероятните места в Слънчевата система , където учените може да намерят извънземен живот.
"Екип от специалисти на НАСА ще прекара три седмици на австралийската изследователска станция 'Кейси' , и ще тества всички системи на робота при работа под морския лед. Ние също така ще тестваме неговите акумулатори в екстремални полеви условия , а също така ще проверим как се справя с различни особенности на релефа" е пояснил Клеш.

Мисия Europa Clipper - е проект за автоматична междупланетна станция на НАСА , целта на която е да изучи Европа и да търси признаци за живот на този спътник на Юпитер . Най-вероятна дата за изстрелване в космоса на сондата - средата на 2020 те години. Според плановете на специалистите , мисията трябва да продължи около 3.5г, през които сондата 45 пъти ще облети спътника на височини от 2700 до 25км . Инженерите планират все пак мисията към Европа да бъде не по късно от 2025г.
[ИтарТасс]прочетена[877] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft