Астрономи за първи път са открили в Слънчевата система междузвезден обект

Американските учени за първи път са зафиксирали така наречени междузвезден астероид , който в продължение на милиони години се е придвижвал между звездите в Млечния път и през октомври се оказа в Слънчевата система. За откритието бе съобщено в понеделник от НАСА .

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[21-11-2017] Астрономи за първи път са открили в Слънчевата система междузвезден обект
Американските учени за първи път са зафиксирали така наречени междузвезден астероид , който в продължение на милиони години се е придвижвал между звездите в Млечния път и през октомври се оказа в Слънчевата система. За откритието бе съобщено в понеделник от НАСА .

Както се отбелязва , обекта има червеникав отенък и достига 400 м в дължина , при това като цяло астероида има форма на пура. Астрономите направили откритието , са именували астероида Оумуамуа. Както отбелязват от НАСА , досега, тела с такава форма не са забелязвани в Слънчевата система.
"В продължение на десетилетия , ние създавахме теории, че такива междузвездни обекти съществуват някъде. Сега ние имаме първите преки доказателства , че такива обекти наистина съществуват" - е коментирал помощникът на управляващия Директорат за космически мисии във Вашингтон Томас Цубурхен. "Това историческо събитие , открива нова страница в изследването на формирането на звездните системи , намиращи се извън пределите на нашата " е добавил специалиста.
Веднага след като обекта е бил забелязан през октомври тази година ,главнтие световни обсерватории са започнали да го наблюдават , за да може в най-кратки срокове да се събере максимум информация за неговата форма , цвят и орбита. В крайна сметка , научното съобщество е стигнало до извода , че става въпрос за твърдо тяло , предположително от камък и метали . На Оумуамуа , по предварителни оценки няма вода или лед , а повърхноста е придобила червеникавия отенък поради въздействието на радиацията в продължение на милиони години.
"Толкова нетипична неедонородност на окраската говори за това , че обекта в значителна степен разтеглил в дължина ,той е десет пъти по дълъг от колкото широк. Обекта има сложна спираловидна форма. " е разказал ръководителят на група учени от Института по астрономия на Хаваите Карен Мич. "Ние също така установихме , че той има червеникав отенък , което е сходно с други обекти , намиращи се извън пределите на нашата звездна система . Ние може да потвърдим , че астероида е напълно неподвижен , около него няма даже признаци на прах " е добавил експерта.
Предварителната оценка на траекторията дава основание да се предполага , че пурообразния астероид е пристигнал в Слънчевата система от най-ярката звезда в съзвездие Лира - Вега. Отначало побекта бе класифициран като комета, но по късно стана ясно , че той няма свойствата на комета. От НАСА са обърнали внимание и на това, че подобни обекти прелитат през Слънчевата система примерно два пъти в годината , но поради малкия си размер , до сега не са документирани.
[ИтарТасс]прочетена[101] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft