"Следите от вода" на Марс са се оказали потоци пясък

Откритите неотдавна тъмни ивици на повърхноста на Марс са възникнали в резултат на движение на сух пясък а не гъста солена вода, както се смяташе досега, статията на учените е публикувана в списание Nature Geoscience.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[21-11-2017] "Следите от вода" на Марс са се оказали потоци пясък
Откритите неотдавна тъмни ивици на повърхноста на Марс са възникнали в резултат на движение на сух пясък а не гъста солена вода, както се смяташе досега, статията на учените е публикувана в списание Nature Geoscience.

"Ние открихме , че тези тъмни ивици отсъстват на по полегатите склонове на хълмовете , а тяхната дължина силно зависи от това под какъв ъгъл са били разполоежени частиците пясък по отношение на повърхноста на планетаа . По всяка вероятност , това е резултат от уникален 'безводен процес' характерен само за Марс" - това е заявил Алфред Макюен от университета Аризона в Тусон (САЩ)
През 2011 Макюен и неговите колеги , изучавайки снимки направени с камерата HiRISE на борда на сондата MRO. На някои снимки на стръмните склонове и краища на кратери се виждат тъмни ивици с ширина 0.5-5м , които се появяват и разрастват в летния период и изчезват в зимния.
Тогава планетолозите предположиха , че това е повсака вероятност резултат от потоци много солена вода. Тя остава течна през марсианското лято , когато температурата на тези склонове достига 250-300 Келвина което е от минус 23 до минус 26 по Целций. През септември миналата година , след повторно изучаване на снимките от MRO, учените потвърдиха , че тези следи действително са оставни от солени ручеи кипяща вода. Като засега учените няма единно мнение , откуде се взема тази вода - атмосферата или подземни залежи лед.
В новото изследване на Макюен и неговите колеги , те са опровергали собствените си първоначални изводи. Те са изучили отново данните , събрани с помоща на MRO през последните години , и са открили че водата не участва в процеса на образуване на тези тъмни линии.
Както разказва самият Макюен , част от снимките на камерата HiRISE са тримерни , което е позволило на учените за първи път да изучат как размерите и формата на тъмните линии може да зависят от релефа на местноста. Общо , учените от НАСА са изучили около 150 линиина склоновете на десетки кратери и хълмове в различни точки на Марс.
Тези наблюдения са позволили да се разкрие една обща черта на всички подобни структури - те присъстват само на стръмни склонове с наклон не по малко от 27 градъса . Когато линиите достигат до по полегати участъци то те веднага прекъсват. Ако бяха съставени от вода , такив прекъсвания нямаше да има . И това и другото еднозначно свидетелсват за това , че линиите са резултат от движението на сипещи се тела , марсиански пясък и прах.
Тази идея , както признава Макюен добре обяснява това , как подобни структури може да се формират на Марс даже при пълно отсъствие на течна вода на неговата повърхност. Въпреки това не са ясни причините поради които тъмните линии се появяват периодически и изчезват от повърхноста на планетата при настъпване на топли и студени сезони на годината.
Както предполага ученият , тяхното формиране , действително може да е свързано с вода и запаси от сол , които поемат изпарената влага при настъпване на марсианската пролет , но първи еднозначни отговори на тези въпроси ще може да се получат , когато марсоходи или марсонавти започнат прякото изучаване на тези ивици.
[РИА Новости]прочетена[2439] коментари[0]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links