Астрономи са изяснили , кой е 'нарисувал' загадъчните канали на Фобос

Необичайните канали на повърхноста на Фобос са били направени от гигантски камъни , изхвърлени от неговата повърхност след падането на голям астероид. До този извод са стигнали планетолози и са публикували статия в списание Planetary and Space Science.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[21-11-2018] Астрономи са изяснили , кой е 'нарисувал' загадъчните канали на Фобос
Необичайните канали на повърхноста на Фобос са били направени от гигантски камъни , изхвърлени от неговата повърхност след падането на голям астероид. До този извод са стигнали планетолози и са публикували статия в списание Planetary and Space Science.

"Ние спорим за това , как са възникнали тези бразди на Фобос почти 40 години. Предполагаме , че успяхме да напипаме първото рационално обяснение за тяхното съществуване и появяването на тези аномални черти на тази луна на Марс, които са свързани с тези полоси" е заявил Кен Рамсли от Брауновия универститет в Привиданс (САЩ).

В наши дни , около Марс се въртят два малки спътника с неправилна форма - Фобос и Деймос. Техните диаметри са само 22 и 12 км , а разстоянието между тя и повърхноста на планетата не превишава 10 и 23 хил км. Много учени предполагат , че тези две луни са просто астероиди , прихванати от притеглянето на Марс в далечното минало.
Интересно е да се отбележи , че Фобос се сближава с Марс и ще бъде разрушен и превърнат в огроемн пръстен прах след 20-40 млн г. , а Дейност - се отдалечава и в далекото бъдеще ще 'избяга' от Марс.
Сега учените трудно могат да обяснят , защо това се случва и как Деймос и Фобос са се оказали на своите текущи траектории. Неотдавна , астрономи предложиха хипотеза, че в миналото Марс може да е имал три луни, като едната от тях вече е паднала на неговата повърхност и е обсипала другите обекти с голямо количество парчета порода.
Рамсли не говия колега Деймс Хед, един от известните планетолози на Земята , вече много десетилетия се опитват да разберат , как на повърхноста на Фобос са се появили - една от най-загадъчните му черти - наборът от няколко гигантски паралелни линии - канали , които почти напълно опасват тази луна.
За разлика от Марс и Земята, на Фобос никога не е имало течна вода или атмосфера, и поради това подобни структури не са могли да възникнат на неговата повърхност в резултат на движение на реки или други форми на ерозия. Тези канали бяха открити на Фобос още през 1970 от сондите от серията 'Маринер' и 'Викинг' и от тогава учените спорят за техния произход.
Пред 40 годин , Хед е предположил , че тези линии може да са били 'начертани' на повърхноста на луната на Марс от парчета от астероид или фрагменти от самия Фобос изхвърлени при образуването на кратера Стикни. Той предствлява най-голямата структура от подобен род на повърхноста и прави Фобос подобен на 'звездата на смърта' от 'Междузвездни войни'
Тази идея не е убедила всички планетолози , тъй като каналите , близо до кратера не се разбягват от него радиално , както обикновено става при сблъсъци , а паралелно . И като добавка , част от каналите са наложени един на друг или напрво пресичат и самия кратер Стикни., а други по непонятни причини прекъсват. Поради това , част от учените смятат , че тези канали са от парчета от самия Марс.
Хед и Рамсли са намерили обяснение за всички тези странности , създавайки компютърен модел на Фобос , който се сблъсква с голям астероид. Изменяйки размера, масата , плътностаи ъгъла на падане на астероида, учените са се опитали да разберат , възможно ли е да се появят такива странности или не .
Както се оказало , каналите на Фобос може да са се появили в случай , че сблъска с астероида е станало на по висока орбита от текущата , на височина около 12хил км.
В този случай , гравитационното взаимодействие между Марс и луната ще застави част от парчетата да направят тези паралелни линии , и след това да отлетят в космоса Друга част съответно би трябвало да облетят цялата луна и да направят канали в кратера Стикни.
Ако тези пресмятания са верни , то загадъчните канали са се появили сравнително неотдавна - около преди 150 млн г, огато Фобос се е намирал на по висока орбита. Изчисляването на точната възраст на кратера Стикни , както смята Хед , ще помогне да се провери тази теория и да се разбере така ли е станало или не.
[РИА Новости]прочетена[247] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft