Физиците не могат да обяснят загадъчните виолетови дъги в небето на Арктика

Загадъчни виолетови дъги , периодически възникващи в небесата над приполярните региони на Канада през последните три години , не може да са разновидност на северното сияние , както се смяташе досега. До този извод е стигнал екип от физици и е публикувал съответната статия в списание GRL.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[22-08-2018] Физиците не могат да обяснят загадъчните виолетови дъги в небето на Арктика
Загадъчни виолетови дъги , периодически възникващи в небесата над приполярните региони на Канада през последните три години , не може да са разновидност на северното сияние , както се смяташе досега. До този извод е стигнал екип от физици и е публикувал съответната статия в списание GRL.

"Нашият главен извод е - този феномен , STEVE, не може да е една от формите на полярното сияние Поради това може да се каже , че има още много неща които не знаем за полярното сияние. И това е много интересно , тъй като фотографи , както изяснихме , са знаели за съществуването на феномена в продължение на много години . Ние нямахме понятие ,че такива феномени може да възникват в атмосферата на Земята." е заявил Би Галлардо Лакур (Bea Gallardo-Lacourt) учен от университета Калгари в Канада.
От лятото на 2015 , над Канада и дръги ъгълчета на Арктика са зафиксирани загадъчни виолетови дъги и мостеове , които осветяват нощното небе в продължение на 20-30 мин и след това изчезват. Общо , доброволците са зафиксирали над 30 случая на появяване на подобни явления , което от своя страна е привлякло вниманието на учени от НАСА.
Преди две години , спътници от флотилията Swarm са прелетели над подобни образования и са получили първи данни за тяхната структура. Тези виолетови образования , както са открили изучаващите данните учени , са възникнали в резултат на необичайно взаимодействие на слънчевите електрони и магнитното поле на Земята , подобно на механиизма на работа на севрните сияния.
През пролета на тази година , както разказва Галлардо Лакур , той и неговия екип са анализирали данните , които климатичния спътник POES-17 е събрал по време на прелитане над виолетови дъги в недалеко минало . През март 2008 , подобна структура е възникнала над източната част на канадска Арктика в удачен момент , когато в тази посока са били насочени наземни телескопи от серията ASI.
За разлика от спътниците Swarm, които не са предназначени за преки наблюдения на полярните сияния , POES-17 е снабден с особен детектор за частици TED. ТОй позволява да се преброяват 'слънчевите' електрони и други частици , 'падащи' в атмосферата на Земята от космоса и да се оценя тяхното влияние на атмосферата.
Използвайки снимки от наземните телескопи, учените са пресметнали точното време на появаване на феномена внебето над Арктика и са проверили , действително ли е породен от изригване при слънчева активност , анализирайки данните от TED.
Оказало се , че феномена STEVE е възникнал на това място , където спътника е зафиксирал неочаквано малко количество електрони и протони . Това означава , че виолетовите дъги никак не са свърани със слънчевата активност и с космическите заредени частици , и че възникват в горните слоеве на атмосферата на Земята по друг , засега неизвестен за науката начин.
Както отбелязва Галлардо Лакур , учените са открили намеци , че през това време , в горните слоеве на атмосферата на Земята е имало неочаквано много протони с ниски енергии Тези частици , както предполагат учените , може да са нагрели йоносферата и да са стартирали в нея някакви процеси , които в крайна сметка пораждат виолетовите дъги.
[РИА Новости]прочетена[95] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft