РН 'Съюз-2.1а' с пилотиран космически кораб и руския робот 'Фьодор' стартира от Байконур.

Ракетата носител 'Съзю-2.1а' стартира в четвъртък от космодрума Байконур с КК 'Съюз МС-14' , на борда на който се намира антропоморфния робот 'Фьодор'. Носител от този тип за първи път се използва за извеждане на пилотирани кораби.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[22-08-2019] РН 'Съюз-2.1а' с пилотиран космически кораб и руския робот 'Фьодор' стартира от Байконур.
Ракетата носител 'Съзю-2.1а' стартира в четвъртък от космодрума Байконур с КК 'Съюз МС-14' , на борда на който се намира антропоморфния робот 'Фьодор'. Носител от този тип за първи път се използва за извеждане на пилотирани кораби.

Ракетата е излятяла от 31 стартова площадка ( Гагарински старт ) в 6:38. Пилотираният КК полетя към МКС без екипаж , на борда се намира само робота и товари.
Корабът се е отделил от третата степен и е поел курс към МКС.
Както е съобщил комемтататора от ЦУП , от където бе проведена траслация на изстрелването, слънчевите батерии на пилотираният кораб 'Съюз МС-14' са се отворли успешно.
Полетът ще бъде проведен по двудневната схема. Скачването е запланирано за 8:31 на 24 август.
От 2002 международните екипажи летяха към МКС с помоща на РН 'Съюз-ФГ'. От 2020 е запланирано преминаване на носителя 'Съюз-2.1а', който досега се използваше за извежадне на товарни кораби и други апарати. Проведеният старт е изпитание , преди изпращане на екипаж сп омоща на тази ракета.
Прехода на ново поколение ракети е свързан с прекратяването на доставката на украински аналогови схеми за управление , които се използваха в 'Съюз-ФГ'. На РН 'Съюз-2.1а' е установена руска жифрова система за управление.

Робота 'Фьодор', който се намира в пилотираният кораб 'Съюз МС-14' е създаден от компанията 'Андроидна техника' и Фонда за перспективни изследвания по техническо задание на МЧС (. Образецът който лети към МКС има позивна Skybot F-850, където F обозначава принадлежност към семейството роботи 'Фьодор'.
Основните задачи на робота са - предаване на телеметрия , определеяне на параметри свързани с безопасноста на полета, в това число претоварванията, провеждане на експерименти по копиране на действията на робота , които биха били полезни за работа на външната страна на МКС.
Роботът ще прекара на станцията 17 дни .
[ИтарТасс]прочетена[197] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft