Само дни преди срещата на New Horizons с Ultima Thule учените са изправени пред загадка свързана с този далечен обект

Междупланетната сонда New Horizons лети по своята орбитак към с Ultima Thule и колкото повече се приближава, толкова по загадъчни стават нещата свързани с този далечен обект от пояса на Кайпер учените са изправени пред загадка свързана с този далечен обект

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[22-12-2018] Само дни преди срещата на New Horizons с Ultima Thule учените са изправени пред загадка свързана с този далечен обект
Междупланетната сонда New Horizons лети по своята орбитак към с Ultima Thule и колкото повече се приближава, толкова по загадъчни стават нещата свързани с този далечен обект от пояса на Кайпер учените са изправени пред загадка свързана с този далечен обект

Екипът на New Horizons е стигнал до извода , че този обект не е сферичен , а по скоро е удължен - цигаровиден или представлява група от поне две тела които са много близо едно до друго и се движат по една орбита. Специалистите от мисията очакват да наблюдават промяна в осветеноста на на Ultima, която да е резултат от въртенето на обекта. Но с приближаването на сондата и според направените снимки , учените не могат да открият тази характерна промяна в осветеноста , която е резултат от въретнето и това ги озадачава много.
Учените вече са предложили няколко теории за обясняване на тази загадка. Една от хипотезите е че оста на въртене на обекта е насочена към междупланетната станция и по този начин , промените в яркоста са минимални за наблюдател от станцията.
Според друга хипотеза, възможно е обекта Ultima , който е разположен на разстояние на 6.4 милиарда км от Слънцето , да е заобиколен от облак от прах , подобно на комата на комета . Но за подобно нещо е нужен енергиен източник , като в случая не е ясно наличието на подобен. ( Слъцето не може да играе тази роля , тъй като се намира на голямо разстояние , и неговите лъчи не могат да създадат този ефект )
Друга екзотична хипотеза е , че Ultima е заобиколен от голямо количество малки луни. И ако всяка от тях си има свое въртене и промяна в осветеноста , то сумарния ефект ще се размазва и резултата ще е подобен на това което се наблюдава в момента.
До момента учените не са се сблъсквали с подобна загадка при изучаването на други обекти от Слънчевата система.
Учените не могат да кажат коя от хипотезите е най-вероятна, но се надяват съвсем скоро всичко да се изясни - New Horizons ще се приближи и ще направи снимки с висока резолюция на 31 дек и на 1 януари , като самите снимки ще са достъпни на Земята един ден след това.
Максималното сближаване е запланирано за EST (0533 GMT) на 1 януари , когато New Horizons ще прелети покрай Ultima само на около 3540 км разстояние , което е много по малко от разстоянието на което сонадта прелетя покрай Плутон по време на изторическото прелитане през Юли 2015.
прочетена[121] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft