Индийската организация за космически изследвания проведе успешен старт на 'Чандраян-2' към Луната

От ISRO са съобщили за успешен старт, но извеждане на непланова орбита на апарата 'Чандраян-2' , който трябва да достави на Луната малък луноход.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[22-07-2019] Индийската организация за космически изследвания проведе успешен старт на 'Чандраян-2' към Луната
От ISRO са съобщили за успешен старт, но извеждане на непланова орбита на апарата 'Чандраян-2' , който трябва да достави на Луната малък луноход.

"Ракетата носител GSLV Mk III-M1 успешно изведе космическия апарат 'Чандрая-2' на околоземна орбита" - се казва в съобщението.
След анализ на трлеметрията , от ISRO са заявили , че орбитата на която е изведен апарата е на 6 хил км по високо от планираното . Но според специалистите , това ще позволи на апарата да направи по малко маневри и да икономиса гориво за полета към Луната.
Оървоначално бе планирано мисията да стартира на 15 юли , но по малко от час преди старта , операцията бе отменена по технически причини. Какви точно са били проблемите не бе обявено официално. Някой индийски СМИ , коментирайки случилото се, написаха за евентуални проблеми в двигател на ракетата носител GSLV Mk III.
Мисията 'Чандраян-2' е продължение на индйската лунна програма започната от 'Чандрян-1' , който полетя към Луната през октомври 2008г. Този апарат работи на лунна орбита 312 денонощия , а същи така изпрати на повърхноста на Луната ударна сонда. 'Чандраян-2' от своя страна е по сложен проект , тъй като предвижда кацанеи доставяне на повърхноста на Луната на малък луноход, който в продължение на един лунен ден ( 14 семни денонощия ) ще се занимава с изучаване на минералогическия и елементния състав на повърхноста.
Този старт бе нееднократно орлаган. Първончалните планове бяха мисията да полети през април 2018, след това октомври , след това януари , април , май 2019. При това причините за отлагането не бяха озвучавани официално.
В случай на успех на 'Чандраян-2' Индия ще стане четвъртата страна в света , която успешно е кацнала на Луната.
[РИА Новости]прочетена[328] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft