Отново проблеми с установката за пробиване на сондата InSight

Установката за пробиване , която е установена на марсианската платформа InSight, която частично излезе от изкопаната дупка , отново работи , след като роботизираната ръка на апарата отново е натиснала бургията към почвата.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[22-11-2019] Отново проблеми с установката за пробиване на сондата InSight
Установката за пробиване , която е установена на марсианската платформа InSight, която частично излезе от изкопаната дупка , отново работи , след като роботизираната ръка на апарата отново е натиснала бургията към почвата.

"Нашата къртица е взобновила движение и за пореден път започване дейности по пробиване. Ръката на апарата го е натиснала отстрани , което е позволило на устновката да пробие нови 3см. Инежнерите от Лабораторията по реактивно движение на НАСА и Германското авиационо-космически център продължават спасителните дейности" се казва в съобщението публикувано в Твитер акаунта на сондата.
Както се надяват планетолозите , този подход ще позволи да се върне бургията на предишната дълбочина , която бе достигната в рамките на втората сесия по пробиване. Паралелно ще се провеждат експерименти в лабораторията , използвайки копие на апарата и аналогични на Марс почви, опитвайки се да се разбере как може да асе предотврати излизането на бургията от изкопа след като роботизираната ръка спре да я натиска надолу.
Спускаемият апарат InSight кацна на повърхноста на Марс през декември 2018. Неговите главни задачи са - търсене на следи от марсотресения и изучаване на вътрешната структура на Марс. Научната дейност на InSight започна през февруари тази година , когато немските и американските учени завършиха установяването на сейзмографа SEIS и започнаха установяването на установката за пробиване HP3.
Проблемите с този инструмент започнаха още от самото начало . Първоначалните планове бяха , бургията да пробиве около 70см , но това бе стана . След изминаването на около 35см , бургията спря да се движи надолу и започна да се задържа на място . Впоследствие експертите на НАСА и DLR изясниха , че проблема евентуално е особенно плътен слой спечен пясък, който инструмента не успяваше да пробие. Този проблем бе решен в началото наоктомври , когато бе махнат корпуса на установката за пробиване , и с помоща на ръката манипулатор бе натиснат .
След като бургията се предвижи на достатъчна дълбочина, специалистите махнаха ръката манипулатор , която подържаше бургията. Една от причините бе , че ръката манипулатор започна да заплашва да повреди гъвкавия кабел , който съединява бургията с платформата за кацане. От една страна това действие спомогна бургията да се работи по добре , но буквално на следващия ден , ''къртицата' частично излезе от ямата и се наклони опасно. Това застави екипа за пореден път да прекрати пробиването и да се замисли за нови начини за спасяване на установката за пробиване.
[ИтарТасс]прочетена[347] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft