Междупланетната сонда OSIRIS-REx изпрати снимки от повърхноста на астероида Бенну

Американската междупланетна станция OSIRIS-REx предаде на Земята снимки от процеса по кацането на повърхноста на астероида Бенну, по които се вижда , че междупланетната станция , по всяка вероятност , успешно е взела образци от астероида.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[22-10-2020] Междупланетната сонда OSIRIS-REx изпрати снимки от повърхноста на астероида Бенну
Американската междупланетна станция OSIRIS-REx предаде на Земята снимки от процеса по кацането на повърхноста на астероида Бенну, по които се вижда , че междупланетната станция , по всяка вероятност , успешно е взела образци от астероида.

"Получените снимки показват, че процедурата по вземане на проби от повърхноста е минала толкова идеално , колкото е било възможно. Освен това, на снимките добре се вижда , как нашият манипулатор TAGSAM буквално е смачкал достатъчно голям камък с дължина 20 см. Това е много добра новина, свидетелстваща за това , че апаратът е 'натиснал' силно повърхноста на астероида и е 'закопал' TAGSAM на голяма дълбочина в почвата." това е заявил Данте Лаурета , научен ръководител на мисията OSIRIS-REx.
Вчера през ноща , сондата OSIRIS-REx направи сближаване с астероида в напълно автоматичен режим , спускайки се на височина 40 м от неговата повърхноста , като това е отнело около четири часа.
Първите снимки от повърхноста на Бенну , а също така и научните данни , както са отбелязали от НАСА, са били изпратени успешно от сондата в сряда ( 21 окт 2020 ) в първата половина на деня. Техният анализ , както е отбелязал Лаурета, е повишил увереноста на учените в това, че сондата е успяла да вземе образци то астероида от достатъчна голяма дълбочина.

Сондата OSIRIS-REx бе успешно изведена на орбита през септември 2016 в раямките на мисия по сближаване и вземане на образци от астероида Бенну (1999 RQ36),който в недалечното минало се смяташе за една от главните заплахи за съществуването на живота на Земята. Сондата достигна небесното тяло в началото на декември 2018.
Първите наблюдения , които OSIRIS-REx проведе веднага след пристигането , показаха , че повърхноста на Бенну е покрита с едри камъни , а в почвения слой има признаци на вода, което го направи особенно интересен за учените от гледна точка на това как се е формирала Слънчевата система.
Последните месеци и години , научния екип търсеше оптимално място-точка за кацане на сондата , като избраното място получи названието 'Найтингел'. Сондата също така състави детайлна геологическа , минерална и топографска карта на астрероида.
Тези сведения са помогнали на 'пилотите' на мисията успешно да проведат репетиция за кацане на OSIRIS-REx през август тази година и репетиция по вземане на проби. Дали е успена операцията учените ще узнаят в събота ,когато сондата ще заеме стабилна орбита и ще проведе ред маневри с цел да се провери как се е изменила масата на сондата.
Ако процедурата по вземането на образци е минала неуспешно , то OSIRIS-REx ще има възможност за още два опита . Специалистите от НАСА се надяват ,че това няма да се наложи , което намалява потенция риск за мисията и ще се позволи да се икономиса гориво.
[ИтарТасс]прочетена[86] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft