РН Vega успешно изведе на орбита спътника Aeolus

Ракетата носител от лек клас Vega , успешно изведе на орбита европейския спътник Aeolus , който е предназначен за изследване на климата на Земята. Доставянето на спътника на запланираната орбита е потвърдено в прес службата на ЕКА

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[23-08-2018] РН Vega успешно изведе на орбита спътника Aeolus
Ракетата носител от лек клас Vega , успешно изведе на орбита европейския спътник Aeolus , който е предназначен за изследване на климата на Земята. Доставянето на спътника на запланираната орбита е потвърдено в прес службата на ЕКА

Ракетата е стартирала от космодрума Куру в 00:23 ( 23 август ). "След 55 мин , ракетата е доставила спътника Aeolus на орбита , контактът с апарата е установен през наземната станция Тролл в Антарктида в 1:30 наше време. " са уточнили от ЕКА.
Новият орбитален апарат , както отбелязват от ЕКА , "ще използва революционни лазерни технологии за измерване на скороста на ветровете на Земята и ще игарае ключова роля в изучаването на принципите на работа на атмосферата" . Освен това , както планират учените , спътникът ще позволи да се правят по точни метео-прогнози за времето на Земята.
"Aeolus е последна дума на техниката, апарат за изследване на Земята , е отбелязал след успешния старт ген директора на ЕКА Йохан Дитрих Вернер . Спътникът ще запълни празнините в нашите познания за това как фунционира планетата и ще демонстрира как най-новите технологии може да се прилагат в космоса"
Първоначално стартът на Вега от космодрума Куру бе запланиран за вторник , но бе отложен поради неблагоприятни метео условия . Както са обяснили от Arianespace , който облсужват стартовете от тази площадка , в района на космодрума е имало силен вятър.
Aeolus е получил своето название в чест на Еол - полубог от древногръцката митология , който е бил повелител на ветровете и властелин на въздушните стихии. Измерителните прибори на апарата ще позволят на учените да изследват взаимовръзката между ветрове , налягане и влажност в земната атмосфера. Най-иновационният инструмент , който е установен на Aeolus е лазерния скенер , който ще изпраща в атмсоферата ултравиолеови лъчи за събиране на данни за ветровете на Земята. Дейноста на спътника ще се контролира от специалисти на ЕКА от ентъра в Дармштад - в предстоящите месеци , уените ще се занимават с калибриране на апарата преди началото на неговата пълноценна научна дейност.
[ИтарТасс]прочетена[64] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft