НАСА реорганизира своята програма за пилотирани полети

От НАСА са обявили за реорганизация на програмата за пилотирани полети , създавайки вместо едно - две структорни подразделения , едното от които ще се съсредоточи на изследвания извън пределите на земната орбита в това число полети до Марс

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[23-09-2021] НАСА реорганизира своята програма за пилотирани полети
От НАСА са обявили за реорганизация на програмата за пилотирани полети , създавайки вместо едно - две структорни подразделения , едното от които ще се съсредоточи на изследвания извън пределите на земната орбита в това число полети до Марс

"Ние реорганизираме програмата за пилотирани полети на агентсвтото в два отделни директората , и това решение влиза в сила веднага" е обявил във вторник директорът на агентството Бил Нелсон на събрание на сътрудниците на НАСА.
"Днес провеждаме повече от организационно изменение. Ние полагаме основите за бъдещите 20 години. Става дума за това да се определи бъдещето на НАСА в растящата космическа икономика и да се съхрани лидерството в космоса, това е главния приоритет на нашето управление" е добавил той.
Сегашният ръководител на директората за пилотирани полети Кейт Лидерс ще огалви новтото структорно подразделение , което ще получи название 'директорат за космически операции' . Неговата дейност ще бъде съсредоточена около МКС , комерсиализацията на дейноста на ниска околоземна орбита, международното сътрудничество , а също така поддръжка на операциите на Луната и окололунното пространство.
Ръководител на второто подразделение, което се създава, и което ще получи названието 'директорат по развитие на изследователските системи' ще бъде Джим Фри. Този директорат ще се занимава с новата американска лунна програма Artemis, но особенно внимание ще бъде отделено за разработките свързани с бъдещи полети до Марс , за които Луната ще стане опорна площадка . "Директоратът по развитие на изследователските системи ще се съсредоточи на това, което ще бъде по нататък" е пояснил Нелсон.

Програмата Artemis

През пролета на 2019 от НАСА обявиха , че програмата за кацане на астронавти на Луната , която получи названието Artemis , ще има три етапа. Първият е извеждане в космоса в края на 2021 с помоща на РН Space Launch System на КК Orion, който в безпилотен режим ще направи няколко обиколки на Луната и ще се завърне на Земяат. Второто облитане ще бъде вече с екипаж на борда и е запланирано за 2023. На третият етапп НАСА планира да достави астронавти на Луната през 2024, а след това към средата на 2030те години да ги изпрати към Марс.
През август 2021 генералният инспектор на НАСА Пол Мартин е съобщил , че кацането на астронавти на Луната през 2024 е проблематично , в частност поради забавяне на разработката на скафандрите.
[ИтарТасс]прочетена[280] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft