В космическата надпревара - Google Lunar XPRIZE няма победители

Конкурсът, в който основната задача бе изпращането на Луната на безпилотен апарат за сметка на частни средства , е отложен за неопределен срок.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[24-01-2018] В космическата надпревара - Google Lunar XPRIZE няма победители
Конкурсът, в който основната задача бе изпращането на Луната на безпилотен апарат за сметка на частни средства , е отложен за неопределен срок.

"След задълбочени консултации , проведени с петте финалисти на Google Lunar XPRIZE през последните месеци , ние стигнахме до заключнието , че нито един от екипите няма да направи опит за достигане на Луната , до крайния срок на конкурса - 31 март 2018. Такъв , в буквалния смисъл на димата изстрел до Луната , е трудно осъществим , и макар ние да очаквахме да имаме победител още сега , предвид сложностите с финансирането , технически и нормативни проблеми , главната награда от 30 млн долара ще остане не спечелена" се казва в заявлението на основателя на XPRIZE Питер Диамендис и старшия изпълнителен директор Маркус Шинглес.
Според конкурса , участниците трябваше да разработят, произведат и доставят на Луната безпилотен апарат , който да измине самостоятелно поне 500 м и да напрви видео и фото и да ги изпрати на Земята. За частично изпълнение на тази задача бяха предвидени 20 и 10 млн долара.
Организаторите на XPRIZE не мислят да се отказват окончателно . Те разглеждат няколко варианта за по нататъчни действия , включително търсене на основен спонсор , който да продължи благото дело на Гугъл . Не изключен и варианта , състезанието да продължи, но без награден фонд.
[Новости Космонавтики]прочетена[1009] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft