Учени са представили нова теория за причините на бързото въртене на атмосферата на Венера

Благодарение на данните от японската междупланетна сонда 'Акацуки' , японските планетолози за изяснили, защо атмосферата на Венера се върти много по бързо от повърхноста. "Виновни" за това се оказват гигантски вълни в атмосферата , които се появяват на границата между 'дневната' и 'нощната' повърхност на Планетата. Изследването е публикувано в списание Science

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[25-04-2020] Учени са представили нова теория за причините на бързото въртене на атмосферата на Венера
Благодарение на данните от японската междупланетна сонда 'Акацуки' , японските планетолози за изяснили, защо атмосферата на Венера се върти много по бързо от повърхноста. "Виновни" за това се оказват гигантски вълни в атмосферата , които се появяват на границата между 'дневната' и 'нощната' повърхност на Планетата. Изследването е публикувано в списание Science

"Феноменът на свръхбързо въртене на атмсоферата на Венера оставаше загадка за нас от момента на неговото откриване през 1960г. Ние разработихме нова методика за наблюдение на облаците на Венера и измерване на скороста на ветровете в нейната атмосфера, което помогна да оценим приноса на различните типове атмосферни вълни за създаването на тази аномалия" е разказал един от авторите на изследването - доцент Такеси Хориноути от Университета Хоккайдо (Япония ) .
Независимо от подобноста с Земята като състав и раземри , Венера значително се отличава от нашата планета по облик и условия на повърхноста. Едно от главнтие различия е , че Венера има свръхплътна атмосфера, която се състои от въглероден двуокис и сярна киселина , нагрети до свръх високи температури. Нейната въздушна обвивка се върти 60 пъти по бързо от самата планета, в резултат на което възникват мощни ветрове със скорости 500км /ч.
Планетолозите засега не могат точно да обяснят защо Венера толкова бавно се върти около своята ос и защо един ден на нея продължава по дълго от една година. Като добавка , засега не е ясно и защо продължителноста на 'венерианския' ден , който е 240 земни денонощия , продъжлава да расте , като същото се наблюдава и със скороста на нейната атмосфера.
Изучавайки последните данни от японската междупланетна сонда 'Акацуки' , която е на орбита около Венера от 2015, Хориноути и неговите колеги са изказали хипотеза какво се случва там.
Една от главните задачи на апарата 'Акацуки' е в това, да разгадае феномена на свръхбързото въртене на атмосферата на Венера , а също така да изучи , как тя е устроена и какво управлява движението на големи въздушни потоци на планетата. Още през първите дни след зааемане на орбита около планетата, апаратът е открил в атмосферата на Венера няколко гигантски вълни , които се простират на десетки хиляди км.
На Земята подобни вълни се появяват поради формите на релефа. Но на Венера това няма как да стане , тъй кат она нейната повърхност няма големи палнини и други неравности на релефа. Това е накарало учените да се замислят , от къде може да се появят подобни вълни и каква е тяхната роля в засилването на атмосферата на планетата.
Използвайки измерванията на скороста на ветровете на Венера направени от 'Акацуки' , японските планетолози са пресметнали , как тези вълни влияят на общия характер на движението на потоците въздух в атмосферата на планетата. Оказва се , че главна роля в това играят гигантските вълни , които възникват на границата между 'дневната' и 'нощната' половина на планетата поради големите разлики в температурата на въздуха.
Тези колебания , както отбелязват учените , постянно пренасят топлината от нагрятата слънчева страна на Венера на нейната студена нощна половина. В резултат на това движение , въртенето на атмосферата се ускороява , а влиянието на всички ефекти , които биха забавяли ветровете - се намаля. В резултат на това скороста на въртене на въздушната обвивка на Венера не само не намалява , но и продължава да расте.
Според Хориноути и неговите колеги , подобни ефекти може да се наблюдават и извън пределите на Слънчевата система , на планети , които постоянно са обърнати с едната си страна към своята звезда поради гравитационни взаимодействия и синхронизация на скоростите на въртене.
По нататъчно изучаване на атмосферата на Венера ще помогне не само да се разбере как атмосферата е достигнала такива високи скорости на въртене , но и да се създат модели за свойствата на далечни екзопланети .
[ИтарТасс]прочетена[254] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft