Сондата 'Хаябуса-2' е открила загадъчна планина на повърхноста на астероида Рюгю

Новите снимки на астероида Рюгю , получени от разстояние 40 км , указват на страности в неговото въртене , голямо количество гравитационни аномалии и необичайна планина на неговия екватор.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[25-06-2018] Сондата 'Хаябуса-2' е открила загадъчна планина на повърхноста на астероида Рюгю
Новите снимки на астероида Рюгю , получени от разстояние 40 км , указват на страности в неговото въртене , голямо количество гравитационни аномалии и необичайна планина на неговия екватор.

"Сега ние знаем , че астероида се върти в плоскост перпендикулярна на неговата орбита. От една страна , това облекчава кацане, от друга страна , ние открихме на екватора на астероида голямо количество големи кратери и планина , което от своя странаусложнава кацането . Като добавка по предварителни данни се наблюдават много гравитационни аномалии , като в някои райони , гравитацията не е 'надолу' " това е заявил Юити Цуда , един от ръководителите на мисията.
Сондата 'Хаябуса-2' има за цел да изучи и да вземе проби от астероида Рюгю и беще изведена в космоса в началото на декември 2014.
Японската сонда достигна целта в началото на юни и започна дълга процедура по спиране и сближаване с астероида . Като с приближаването , формата на астероида се 'променяше' - с приближаването се повишаваше качеството на снимките. Последно - астероида прилича на кубче захар или зарче за игра.
Вземането на образци , независимо , че 'Хаябуса-2' вече достигна Рюгю, няма да стне скоро. Отначало сондата трябва да определи своята точна орбит , да я коригира , ако има необходимост , а след това всестранно да изучи недрата и релефа на астероида .
Едва след това, междупланетната станиция ще се сближи с повърхноста на Рюгю и ще изстреля към не я своеобразна бомба , която ще изхвърли материали от недрата на астероида. 'Хаябуса-2' ще събере образци по време на второто прелитане над тази точка.
Наличието на големи впадини и планини на повърхноста на Рюгю , по думи на Цуди , е било голяма изненада за учените по няколко причини . Като първо , тяхното присъствие говори за сложна геологическа история на астероида , което се изключваше от текущата теория за формиране на подобни тела.
Като второ , свързаните с това гравитационни аномалии , значително ще усложнят по нататъчното сближаване на 'Хаябуса-2' с Рюгю, вземането на образци и спускането на мини ровера на повърхноста. Въпреки всичко , научния екип на сондата е пълен с оптимизъм и увереност в това , че сондата ще продолее всички трудности и ще се справи с задачата.
[РИА Новости]прочетена[113] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft