Астрономи са открили 'междузвездна' комета

Автоматичния телескоп PAN-STARRS е открил крайно необичайна комета , която лети по посока на Слънцето по хиперболическа траектория , което указва на нейният 'междузвезден' произход, това е съобщил астрономът МИшл Банистер.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[25-10-2017] Астрономи са открили 'междузвездна' комета
Автоматичния телескоп PAN-STARRS е открил крайно необичайна комета , която лети по посока на Слънцето по хиперболическа траектория , което указва на нейният 'междузвезден' произход, това е съобщил астрономът МИшл Банистер.

"Ние се нуждаем от повторни и по продължителни наблюдеия на този обект , и ако текущите данни за неговата орбита не съдържат груби грешки , то той се движи по хиперболическа орбита. Ако това се потвърди в бъдеще , то тогава , небесното тяло C/2017 U1 ще бъде първи пример за 'междузвездна комета' " е написал Банистер в своя блог.
В Слънчевата система , освен планетите , малките планети джуджета , има и огромно количество астероиди и комети , малки каменисти и ледени небесни тела. Голяма част от известните ни астероиди 'живее' във вътершната част на Слънчевата система , в главния пояс на астероидите между орбитите на Юпитер и Марс , а кометите в така наречения облак на Орт , който е в покрайнините на системата.
Този 'облак' състоящ се от комети и други ледени тела , е разположен на разстояние от 160 до 1.5 хил астеономически единици от нашето светили. Учените го смятат за своеобразно място където са събрани остатъците след образуването на планетиет в Слънчевата система .
Сравнително неотдавна , благодарение на мисията 'Розета' и някои наблюдения направени от наземни телескопи , учените са намерили намеци , че самите комети , или поне материята от която са изградени , се е формирала много преди формирането на самата Слънчева система и може някои от тях да са се образували извън пределите на газопраховия облак от който се е образувало нашето светило.
В края на септември , астрономите работещи с автоматичия телескоп PAN-STARRS,са открили първи възможни свидетелства в полза на тази теория , откривайки крайно необичайната комета C/2017 U1.
Това небесно тяло , в момента се намира на орбита между орбитата на Меркурий и Слънцето , на разстояние 5пъти по малко от дистанцията от Земата до Слънцето. Тази комета, както показват пресмятанията на планетолозите , е навлязла в Слънчевата система почти перпендикулярно на плоскоста на орбита на Земята и другите планети , и се движи по хиперболическа траектория.
Засега не е ясно , ще напусне ли тази комета завинаги Слънчевата система или ще се завърне , за получаване на отговор на този въпрос е нужно да се наблюдава кометата около две три седмици .
Подобно откритие , ако се потвърди , ще е голям успех за PAN-STARRS – според пресмятанията на учените теоретици , по всяко време може да има едва около пет такива междузвездни комети и едва един път на 400 млн г една от тях може да бъде прихваната от притеглянето на Юпитер и да стане обитател на нашата система.
[РИА Новости]прочетена[72] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft