НАСА обнови софтуера на сондите Voyager

Въпреки притесненията и очакванията , и двете сонди Voyager -1 и Voyager -2 продължават своя полет вече над половин век и все повече се отдалечават от Земята.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[25-10-2023] НАСА обнови софтуера на сондите Voyager
Въпреки притесненията и очакванията , и двете сонди Voyager -1 и Voyager -2 продължават своя полет вече над половин век и все повече се отдалечават от Земята.

За да се подобрят възможностите на сондите Voyager , енеженерите от НАСА - лабораторията по реактивно движение изпратиха две обновявания на софтуера на историческите сонди. Ако всичко премине добре , това може да даде над 5 години повече живот на двете сонди.
На 20 октомври 2023 , от НАСА обявиха че са изпратили към сондите обновяване на софтуера. Основно поради проблем с получаваните данни от Voyager -1. През май 2022 , специалистите от НАСА са забелязали , че има проблем с данните които идват от Voyager . Някоолко месеца по късно , специалистите са разбрали , че системите на Voyager записват командите в памета вместо да ги изпълняват.
Въпреки че инженерите успяха да поправят проблема с данните и командиет на Voyager-1 през 2022, новите подобрения в софтуере трябва да предпазят от подобни проблеми отново. В момента Voyager-1 и Voyager-2 са съответно на около 15 милиарда и 12 милиарда мили от Земята и всяка 'капка' данни от тях е безценна. Специалистите от НАСА ще изпратят команди към сондите на 28 октомври за да тестват подобренията на софтуера.
Второто подобрение на софтуера за Voyager-1 и Voyager-2 е свързано с работата на двигателите които ориентират апаратите за да може комуникационните антени да са насочени правилно.
Когато се включват и изключват двигателите за ориентира , в тръбопроводите може да остава гориво , с годините това може да създаде проблеми , поради това, специалистите са променили софтуера и сега при включване на двигателите апаратите ще се завъртата с около 1градус повече , което според учените ще позволи , по рядко да се налага провеждането на такива операци , т,е, по малко пускания на двигателите .
Като цяло идеята да се пести гориво , което с годините намалява , а без възможности за ориентиране в пространството , няма да може да получаваме данни.
Учените се надяват с подобренията на софтуера, сондите Voyager да получат удължаване на живота с поне пет години.
прочетена[426] коментари[0]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links