Под повърхноста на южния полюс на Марс може да има течна вода

От ЕКА са съобщили , че според данните , под повърхноста на леда на южния полюс на Марс има течна вода.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[26-07-2018] Под повърхноста на южния полюс на Марс може да има течна вода
От ЕКА са съобщили , че според данните , под повърхноста на леда на южния полюс на Марс има течна вода.

"Радиолокационните данни , получени от апарата на ЕКА Mars Express, свидетелстват за наличието на течна вода под слоевете лед и прах в областа на южния полюс на Марс" се казва в съобщението на сайта на ЕКА. Според мнението на учените това е първото убедително доказателство за наличието на вода в течно състояние на Марс.
По данни на агентството , езеорото със солена вода е открито благодарение на италианския радар MARSIS, установен на сондата Mars Express. Откритието е направено при иззследване на 200 километрова област от южния полюс на планетата. Получените данни са указали на наличие на облст в която сигнала на радара рязко се променя. По мнение на експертите , това е много близко до параметрите които може да се наблюдават при подледни езера на Гренландия и Антарктика.
Радиолокационното изследване също така е показало , че южната полярна област на Марс се състои от много слеве лед и прах с дълбочина около 1.5 км в изследваната зона.
Учените предполагат , че езерото е с диалемтър около 20 км и се намира на дълбочина 1.5км под повърхност на южния полюс н планетата и е защитено от космическите лъчения и съответства на условията за възможно съществуване на някои форми на живот.
В рамките на изследванията на данни от радара , работещ от 2005г, учените смятат , че този водоем съществува отдавна в неизменен вид.
[ИтарТасс]прочетена[192] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft