SpaceX изстреля РН Falcon Heavy с 24 спътника на борда.

РН Falcon Heavy с 24 спътника , изследователска лаборатория и атмен часовник на борда стартира успешно във вторник от стартова площадка 39А на космодрума Кейп Канаверал .

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[26-06-2019] SpaceX изстреля РН Falcon Heavy с 24 спътника на борда.
РН Falcon Heavy с 24 спътника , изследователска лаборатория и атмен часовник на борда стартира успешно във вторник от стартова площадка 39А на космодрума Кейп Канаверал .

Стартът е проведен в 9:30 сутринта наше време на 25 юни. Няколко мин след старта е станало отделяне на двата странични ускорителя , а след това отделяне на първата степен. Следва да се отбележи , че страничните ускорители вече бяха използвани при извеждане на спътника Arabsat 6A на 11 април . И в този случай , за първи път се използват при изстрелване в интересите на ВВС на САЩ - отбелязват от SpaceX.
Първата степен , трябваше да се приземи на плаващата платформа Of Course I Still Love You , която е с размери 90 на 50 м . Спускането се реализира с помоща на двигатели и парашут. За съжаление , първата степен с е ударила в плафромата , взривила се е и е паднала в океана.
Двата странични ускорителя , които са се отделили от ракетата по рано , благополучно са се приземили на площадка на ВВС на Кейп Канаверал .
Товар с обща маса 3.7 т е подоготвен от изследователски лаборатории на Министерството на отбраната на САЩ , Националното управление по океанически и атмосферни изследвания и НАСА. Мисията е получила названието STP-2,и предвижда разполагането на 24 апарата на три различни орбити . На борда се намира лабораторията DSX, предназначена за изучаване на условията за разпространението на радиосигнали в атмосферата , устройство за оценка на възможностите за използване на слънчеви платна за предвижване в космоса , групировка спътници (COSMIC-2) за изучаване на климата и ионосферата на Земята , а също така създаден от НАСА атомен часовник с погрешност 1сек за 9млн г.
В частност лабораторията DSX има за задача да проведе три експеримента , включително измерване на характера на разпределение на заредените протони , електрони и плазма в магнитосферата на нашата планета. Апаратът GPIM (The Green Propellant Infusion Mission) е съставна част от програма на НАСА по разработка на 'зелена' алтернатива по отношение на използваното в момента ракетно гориво. Този вариант ще позволи да се провеждаареждане на горивните резервоари по безопасно , по бързо и по евтино.
"Много целевия старт STP-2 има за цел да демонстрира възможностите на РН Falcon Heavy и да събере важни данни за сертифициране на ракетата с цел използване за космически стартове за интересите на националната безопасност" са подчертали от SpaceX. Компанията също така усъвършенства технологията и процедурата за повторно използване на страничните ускорители.
По информация от телеканала ABC, на борда на носителя са е имало и прах на 152 човека . Подобни услуги предоставя компанията Celestis Memorial Spaceflights, като тяхната стойност е от 5 до 12.5 хил долара.

Falcon Heavy е двустепенна ракета от свръхтежък клас . Тя е създадена на основата на носителя Falcon 9 и е снабдена общо с 27 двигателя, което и позволява да извежда в космоса до 64 т полезни товари . При това първата степен и страничните ускорители може да се използват многократно , което позволява съществено да се съкрати стойноста на старта до 90-100 млн долара. За сравнение: извеждането на товари на орбита с помоща на друг американски тежък носител - Delta IV Heavy струва около 435млн долара.
За първи път Falcon Heavy бе изстреляна на 6 февруари 2018. Тогава компанията не успя да реализира приземяване на първата степен - тя падна в океана , не долитайки 100м до платформата. В качеството на полезен товар тогава бе използван личния електромобил на основателя на SpaceX Елон Мъск - Tesla Roadster, който бе изпратен в полет по направление към Марс.
[ИтарТасс]прочетена[201] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft