Телескопа Chandra възобнови научните изследвания

Орбиталния ренгенов телескоп Chandra възобнови своята дейност , слд като преди две седмици възникна проблем с жироскопите , което доведе до преминаването му в 'безопасен режим' . По информация от Space.com.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[26-10-2018] Телескопа Chandra възобнови научните изследвания
Орбиталния ренгенов телескоп Chandra възобнови своята дейност , слд като преди две седмици възникна проблем с жироскопите , което доведе до преминаването му в 'безопасен режим' . По информация от Space.com.

Според информацията, телескопа по команди от Земята 'е направил няколко маневри, за да потвърди , че жироскопите фунционират нормално". "През следващата седмиц, учените ще се занимават с допълнително калибриране на оборудването" отчитайки променената конфигурация на жироскопите, които осигуряват стабилизация и ориентация на апарата на орбита , са казали сътрудници от НАСА.
Телескопа премина в безопасен режим на 10 октомври. Както се изясни по късно , това е било предизвикано от три секундно прекъсване на работата на един от жироскопите , което е нарушило работата на компютъра на Chandra. При което компютъра сам е изключил основните бордовисистеми и намалил максимално разходите на електроенергия.
Специалистите от НАСА са рестартирали софтуера на компютъра. Проблемния жироскоп е преведен в състояние на 'резервен' .
Chandra бе изведен в космоса на 23 юли 1999. Той стана един от четирите апарати , изведени от САЩ в космоса от 1990 до 2003 в рамките на релизацията на програмата по създаване на 'велики космическиобсерватории' . Останалите три това са инфрачервения телескоп Спитцер и гамама телескопа Compton. Като последния прекрати своето съществуване през юни 2000г , след 9 г работа. По команда от Земята , 17 тонния апарат , на стойност 670$млн бе спуснат в плътните слоеве на атмосферата и изгоря.
Оървоначалните планове за Chandra бе да фунционира пет години. Телескопа продължава да работи вече 19 години . С негова помощ астрофизиците , в частнос получиха първо преяко експериментално потвърждение за съществуването във Вселената на тъмна материя.
[ИтарТасс]прочетена[99] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft