Британия се договори с компанията Axiom Space за изпращане на четири астронавта на МКС

Космическото агентство на Великобритания е сключило споразумение с американската компания Axiom Space за изпращането на четири британски астронавти на МКС . По информация от космическото агенстсвто .

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[26-10-2023] Британия се договори с компанията Axiom Space за изпращане на четири астронавта на МКС
Космическото агентство на Великобритания е сключило споразумение с американската компания Axiom Space за изпращането на четири британски астронавти на МКС . По информация от космическото агенстсвто .

В заявлеието се подчертава , че астронавтите ще прекарат на орбита две седмици. Сроковете за изпращане на МКС не се назовават. "Ние искаме , Великобритания да бъде в авангарда на глобалната надпревара за бизнес инвестиции в космоса. Ние продължаваме да подържаме нашите учени и инженери , които тестват нови технология и се занимават с важни изследвания" е заявил министъра на науките иновациите и технологиите на Великобритания Джордж Фриман.
Изпълнителния директор на Космическото агенство на Великобритания Пол Бейт е назовал това споразумение - привлекателно - както от научна , така и от икономическа гледна точка. "Това споразумение позволява на британските астронавти да проведат научни изследвания на орбита и да вдъхновят милиони хора на Земята. За осъществяване на космическа мисия и безопасно завръщане на астронавтите са нужни усилията на хиляди хора" е казал той. Отбелязва се и , че плановете на британските власти са подържани от ЕКА>
Вестник The Daily Telegraph е съобщил , че става въпрос за първа независима космическа мисия на Великобритания. По данни на изданието , ръковидител на екипа ще бъде астронавта Тим Пик , който вече има зад гърба си половин година на МКС в периода декември 2015 - юни 2016 и стана първият британец, който излезе в открития космос . По време на тази мисия Тим Пик , представител на ЕКА , направи полет до станцията на руския пилотиран кораб 'СЪюз ТМА-19М' .
Останалите участници в мисията ще бъдат трима британци , които бяха избрани за космическата програма на ЕКА през 2023. Става дума за параолимпиеца Джон Макфол , който е първият в историята 'пара-астронавт' , астронома Розмари Куган и специалиста в областа на химическите технологии Меган Кристиан.
Полетът ще бъде реализиран с КК Crew Dragon и РН Falcon 9 на компанията SpaceX.
Според предварителни информации тази мисия ще струва около 200млн долара . Но от Британското космическо агентствто казват , че значителна част от сумата ще дойде от частни инвеститори.
Тим Пик в интервю за Би-би-си е потвърдил своето участие , но е казал , че всичко е още на предварителен етап и има още етапи по одобрение , обучение и координиране на сроковете.
По информация от Би-биси , до момента седем британци са летели в космоса , включително Тим Пик и още шест астронавта на НАСА. В случай на успех на мисията , ще станат 9 .
[ИтарТасс]прочетена[1440] коментари[0]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links