Космонавтите на МКС завършиха извънкорабната дейност по руската програма

Космонавтите Олег Кононенко и Николай Чуб завършиха извънкорабната дейност , продължила над 7.5ч, първо излизане в рамките на 70тата продължителна експедиция.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[26-10-2023] Космонавтите на МКС завършиха извънкорабната дейност по руската програма
Космонавтите Олег Кононенко и Николай Чуб завършиха извънкорабната дейност , продължила над 7.5ч, първо излизане в рамките на 70тата продължителна експедиция.

Кононеко и Чуб излязоха в открития космос в 20:49 в сряда . Космонавтите се справиха с задачите за 71аса и 41мин.
Една от основните задачи бе - изключване на хидравлическите контури на радиационния топлообменик , от който на 9 октомври стана изтичане на охладител. Космонавтите са огледали и фотографирали мястото на разхерметизация - получените данни ще помогнат на специалистите на Земята да определят причините .
По време на огледа, космонавтиет са открили , че на мястото на изтичането продължава да се натрупва охладителна течност. " Аз мисля , че с кърпи за забърсване няма да се справим , е коментирал Кононенко голяма капка , която се е формирала около мястото на изтичането.
За избягване на попадането на странични вещества вътре в станцията, Чуб и Кононенко преди завръщането си на борда , много старателно са почистили своите скафандри и инструменти , а част от въжето на Коненонеко , на което са попаднали капки от охладителя - космоанвтите са изхвърлили заедно с други боклуци. По думи на представителя на ЦУП на НАСА в Хюстън , в продължение на денонощие след завършване на излизането на МКС ще работи активно системата за филтриране на въздуха.
В рамките на извънкорабните дейности , космонавтите са извели на орбита от борда на модула Наука наноспътника 'Парус' , разработен от студенсти на МГТУ Бауман. Пет минути след което , спътникът трябваше да отоври слънчево платно , но това не се е случило. На състояние 4:33 информация за отваряне на платното не е постъпила.
Също така възникна проблем с малкият радиолокатор който бе монтиран на модула 'Наука'. Космонавтите монтираха на 'Наука' малък радиолокатор за наблюдение на земната повърхност. Но няколко от панелите на локатора не се отвориха в автоматичен режим . Чуб е опитал да ги отвори ръчно , но също не се е получило. След няколко не удачни опита , от ЦУП са наредили на космонавта да прекрати опитите. Този въпрос ще бъде решаван при следващо излизане. В момента ,локатора не пречи на работата на МКС и не представлява проблем, в това число не е проблем и за предстоящото в понеделник излизане в открития космос по американската програма.
[ИтарТасс]прочетена[1544] коментари[0]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links