Новата космическа тоалетна на НАСА е готова за полет.

НАСА ще изпрати новата космическа тоалетна към МКС през следващата седмица , за да може астронавтите да я тестват , преди да бъде използвана в мисии до Луната или Марс.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[26-09-2020] Новата космическа тоалетна на НАСА е готова за полет.
НАСА ще изпрати новата космическа тоалетна към МКС през следващата седмица , за да може астронавтите да я тестват , преди да бъде използвана в мисии до Луната или Марс.

$23 милонната тоалетна система , известна като Universal Waste Management System (UWMS) е 65% по малка и 40% полека от съществуващата в момента на МКС, а също така може да подържа по голям екипаж.Тоалетната ще полети към МКС на борда на товарната капсула на Northrop Grumman - Cygnus на 29 септември , по време на редовната мисия за доставка на товари до МКС.
След доставянето на тоалетната на МКС , астронавтите ще тестват как се държи устройството в условията на микрогравитацията . Тоалетната система ще бъде инсталирана наблизо до съществуващата там в момента на модул 3 от американския сегмент, това е казала Мелиса Макинли (Melissa McKinley) проектен менажер от НАСА по време на конференцията на 24 септември.
Членовете от експедицията МКС-63 Крис Касиди и Иван Вагнер вече се подготвят за доставката на тоалетната. Екипажът ще използва канадската роботизирана ръка Canadarm2 за да захванат Cygnus и да го скачат с МКС.
"Тази тоалетна е направена за изследване и е построена по дизайн на предишната" е казала Маккинли . "Главната цел бе да се оптимизира масата и консумацията на енергия , което е много важно при космически мисии"
Новият дизай на космическата тоалетна включва фуния за урината и седалка , която е за да е по удобно използването от женската част на екипажа. Тоалетната също така включва и специално 3D напечатан титанов сепаратор с двоен вентилатор , разработен от фирмата Collins Aerospace , който създава силна въздушна струя , която има за цел да замени гравитацията и да спомогне за събиране на отпадаците.
Новият титанов сепаратор е подобрен и спомага за по добро филтриране на урината преди да премине рециклиране за повторно използване.
Новата тоалетна - UWMS е само около 71см , което я прави много компактна подобна на изполваните в кемперите, е казала Маккинли на конференцията. Друго отличие на новата тоалетна е че има автоматино стартираща се система , за разлика от старата версия която трябва да се пуска и спира.
Новата тоалетна система ще бъде използвана от екипажа в процес на изпитание в продължение на три години, за да се провери дали всичко работи както е планирано. Преди да бъде изпратена на МКС , тоалетната система бе тествана в условия близки то тези на станцията , са казали специалисти от НАСА.
прочетена[84] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft