Астрономи са открили пригодна за живот екзопланета

Астрономи са анализирали всички достъпни параметри на екзопланетата K2-18b и са стигнали до изовда , че на нея може да има условия за съществуване на живот подобен на земния. Резултатите от изследването са публикувани в списание Astrophysical Journal Letters.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[27-02-2020] Астрономи са открили пригодна за живот екзопланета
Астрономи са анализирали всички достъпни параметри на екзопланетата K2-18b и са стигнали до изовда , че на нея може да има условия за съществуване на живот подобен на земния. Резултатите от изследването са публикувани в списание Astrophysical Journal Letters.

Планетата K2-18b е открита през 2015 на орбита около звезда червено джуде K2-18 в съзвездие Лъв, на разстояние 124св.г.Нейния раздиус е 2.6 поголям от земния , а масата 8.6 пъти. През миналата година анализа на даннните от космическите телескопи 'Кеплер' , 'Спитцер' и 'Хабъл' е показал , че в атмосферата на екзопланетата има много водна пара. По този начин , това е първата екзопланета с водна атмосфера, която е в обитаемата зона , а също така първата , на която теоретически може да съществува живот подобен на земния.
За да се оцени вероятноста от такъв сценарий , учените от Кембриджския университете ( Великобритания ) са провели цифрово моделиране на основата на наблюденията на атмосферата и данните за масата и радиуса на екзопланетата K2-18b. В резултат на моделирането , учените са изяснили , че на нейната повърхност може да има течна вода , а температурата и състава на атмосферата, обогатена с водород, създават пригодни за живот условия.
"Водна пара вече сме откривали в атмосферата на много екзопланети , но даже ако планетата е обитаемата зона, това не винаги значи , че на повърхноста съществувата пригодни за живот условия , -- се казва в прес релиза на университета по думи на ръководитела на изследването Нику Мадхусудхан . - За да се определят перспективите за обитаемост е важно да се получи единна представа за вътрешните и атмосферните условия на планетата - в частност може ли да съществува на повърхноста течна вода"
Отчитайки големия размер на K2-18b се предполага , че тя прилича по скоро на умалено копие на Нептун , от колкото на увеличена Земя. Учените смятаха , че под дебелата водородна обвивка на този мини Нептун ще има вода под високо налягане , а по надолу ядро от камък и желязо . Ако водородната обвивка се окаже прекалено 'дебела' , то температурата и налягането на повърхноста на водата ще бъдат прекалено високи за да може да съществува живот.
Авторите на изследването са използвали свойствата на атмосферата в качеството на гранични условия за създаване на широк спектър модели , които биха обяснили данните от наблюденията. По този начин учените са изчислили диапазоните на такива важни за оценка на обитаемоста параметри , като наситеноста на атмосферата с водород, нейната температура и налягане на нивото на водния слой.
Оказва се , че независимо от размера си K2-18b , нейната водородна обвивка не е заадължително да бъде много дебела , така че водния слой може да се окаже подходяш за подържане на живот.
Изследователите са потвърдили , че атмосферата на екзопланетата е богата на водород и съдържа значително количество водна пара. При това нивата на метан и амоняк са значително по ниски, от очакванията за такъв състав и налягане на атмосферата. Авторите на изследването не са уверени , че този факт може денозначно да е свързан с биологични процеси на K2-18b.
По данни от моделирането , атмосферата е не повече от шест процента от общата маса на планетата , а по всяка вероятност и по малко . Минималното съдържание на водород в нея може да достига до милионна част от процента , което е аналогично на съдържанието в нашата атмосфера . Освен това , напълно земни може да са температурата и налягането на повърхноста на водния океан , покриващ K2-18b.
Тези резултати откриват за астрономите нови възможности за търсене на потенциално обитаеми светове сред значителната група екзопланети , значително по големи от Земята , но по малки от Нептун.
Авторите на изследването разчитат , че получените параметри за атмосферата ще може да бъдат уточнени в резултат на бъдещи наблюдения , в частност от космическия телескоп 'Джеймс Веб' , на който са установени прибори за определяне на състава на атмосферите на екзопланетите. Извеждането в космоса на тази обсерватория е запланирано за 2021г.
[РИА Новости]прочетена[105] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft