Поредният товарен кораб Dragon пристигна и се скачи усоешно с МКС

Американският КК Cargo Dragon 2 на компанията SpaceX усшено се слачо с МКС. Транслация на процеса бе проведена на сайта на НАСА в нделея.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[27-11-2022] Поредният товарен кораб Dragon пристигна и се скачи усоешно с МКС
Американският КК Cargo Dragon 2 на компанията SpaceX усшено се слачо с МКС. Транслация на процеса бе проведена на сайта на НАСА в нделея.

Стартиралият в събота от Кейп Канаверал космически товарен кораб се скачи с орбиталната станция в автоматичен режим в 7:39 по време на източното крайбрежие на САЩ ( 14:39 наше ) . Процедурата по скачването от МКС е била контролирана от американските астронавти Никол Ман и Джош Касада.
На станцията между товарите са и две по мощни слънчеви панели от iROSA. Предполага се те да бъдат установени на повърхноста на станцията на 3 декември и 19 декември по време на излизания в открития космос на американските астронавти . От НАСА по рано са отбелязали , че наличните слънчеви батерии на МКС работят нормално , но се забелязват признаци на износване - някои от тях са монтирани още през 2000г. От НАСА планират засега да монтират шест панела от iROSA, всяка с маса почти 340кг, което ще позволи да се повиши мощноста на енергосистемата на станцията от 160квт на 215квт. Първите две панели от iROSA бяха установени през юни 2021г.
Освен това корабът достави оборудване и семена за експерименти по отглеждане на нискорасли домати с перспектива за бъдещи дълготрайни космически пътувания. Товари на станцията освен Cargo Dragon на SpaceX, се доставя и от корабите Cygnus на корпорацията Northrop Grumman. Но Cygnus при завръщане на Земята ( както и Прогресс ) изгарят в плътните слоеве на атмосферата заедно с боклука който возят от МКС.
Сега на орбита работят ( на МКС ) рускинята Анна Кикина ( единствената жена космонавт в руския отряд ) , Сергей Прокопиев, Дмитрий Петелин , американците Касида, Ман, Франк Рубио и японеца Коита Ваката.
[ИтарТасс]прочетена[193] коментари[0]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links