SpaceX ще инвестира 500 млн долара в развитие на частната космонавтика

Частната компания Space Exploration Technologies (SpaceX) е обявила , че ще инвестира 500 млн долара в проекти, насочени към развитието на частните космически предприятия. Западните наблюдатели отбелязват, че инвестициите на компанията стават на фона на растящите съмнения във възможноста и целесъобарзноста за развитие на частна космонавтика.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[27-10-2011] SpaceX ще инвестира 500 млн долара в развитие на частната космонавтика
Частната компания Space Exploration Technologies (SpaceX) е обявила , че ще инвестира 500 млн долара в проекти, насочени към развитието на частните космически предприятия. Западните наблюдатели отбелязват, че инвестициите на компанията стават на фона на растящите съмнения във възможноста и целесъобарзноста за развитие на частна космонавтика.

През последните няколко месеца, фактически всички основни американски частни космически компании съобщиха за отлагане и промяна на датите на своите полети поради различни технически и/или финансови проблеми. Така например , Virgin Galactic съобщи , че полета на нейният орбитален самолет SpaceShipTwo ще се състои някъде към 2013г, вместо през 2011г. Компаниите Blue Origin и Orbital Sciences също така съобщиха за промени в плановете. SpaceX има планиран старт за 19 декември , но директора на компанията Елон Маск не изключва варианта , датата да бъде променена и полета да се състои през февруари 2012г.
SpaceX получи от НАСА общо около 300 млн долаара за развитието на програмата за частни космически полети. Но Маск казва , че SpaceX е една от малкото компании , за които на текущия етап на развитие главното не са парите , а завършеният продукт.
Тези дни в Конгреса на САЩ, представители на НАСА при подръжка на SpaceX , Boeing и други играчи на американската космическа арена , се опитаха да убедят конгресмените в целесъобразноста да бъдат предоставени 6 млд долара за програмата по подръжка на частната космонавтика. От Boeing казват , че даже Конгреса да не предостави тези средстава или да ги предостави в частичен обем, то развитието все едно ще продължи , просто неговите темпове съществено ще намалеят. От своя страна конгресмените казват , че засега частните космически компании само правят относително базови изследвания , за които политиците не виждат смисъл да харчат милиарди долари на налоглоплатците.
"Изглежда ,че на нас ни предстои да плащаме за всяко мяасто много повече , от колкото плащаме сега на руснаците- е отбелязал сенатора-републиканец Брад Миллер. - Както изглежда , бъдещите договори с частните компании ще са по скъпи от сегашните с Роскосмос." С него е съгласна и сенатор Еди Бернис Джонсон. " Ние трябва да решим, целесъобразно ли е да похарчим 6 млд от парите на налогоплатците , за да имаме национална система за транспортиране до МКС" е казала тя.
Както знаем , по рано САЩ доставяше своите астронавти на МКС с помоща на совалките. Но програмата 'Спейс Шатъл' бе прекаратена а совалките изпратени по музеи.Като идеята бе да се освободят средства за осъществяване на други проекти - примерно полет към астероид през 2025 и към Марс през 2030г. Експлоатацията и подръжката на совалките струваше до 4 млд годишно. Според приетата от Обама концепция , доставката на екипажи и товари на МКС ще се реализира от частни космически кораби и ракети носители. На НАСА бе поръчано да оказва на частните копании финансова помощ- предполага се да се отделят 6 млд долара по тази програма , с цел , към 2016 г астронавти и товари да летят към МКС на частни кораби.
Директора на SpaceX е заявил , че компанията, както и преди , се задължава да доставя американски астронавти на орбита за 20 млн долара. Полетите на 'Съюз' струват на САЩ около 56 млн долра , а то 2014 се очаква повишение на цените до 63 млн долара.
По оценки на Елон Маск , неговата компания се нуждае от около 3 млд долара за завършване на всички работи и до започване на регулярни полети на орбита и обратно . Впрочем , директора на SpaceX признава , че в най-добрия случай , пилотираните полети ще започнат през 2016г, тъй като през 2013г ще започнат полети с товарни кораби , а едва след година ще за почнат тестове с кораби с астронавти.
[CyberSecurity]прочетена[398] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft