Космичската сонда OSIRIS-REx е направила първи снимки на астероида Бенну

Американският космически апарат OSIRIS-REx е направил първи снимки на астероида Бенну след две години полет към него. По информация от прес релиз на НАСА.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[28-08-2018] Космичската сонда OSIRIS-REx е направила първи снимки на астероида Бенну
Американският космически апарат OSIRIS-REx е направил първи снимки на астероида Бенну след две години полет към него. По информация от прес релиз на НАСА.

Според информацията, първите пет снимки са направени на 17 август от разстояние 2.2 млн км . Ако от тези снимки се композира анимация , то може да се различи петно светлина , което се движи между милионите звезди. ПО дум ина професор Данте Лауретта от Университета в Аризона , който участва в подръжката на мисията OSIRIS-REx, екипа с нетърпение е чакал подобно потвърждение , за това , че сондата се движи в правилното направление.
"Не мога да опиша , колко много това значи за екипа - е заявил той . Аз знам , че това е само точка светлина , но много от нас работиха дълги години за да видим тази точка на тези снимки" " На първо място , ние разбрахме , че астероида е именно там където и предполагахме. Той е там и ни чака. Екипа който се занимава с навигацията на сондата е свършила фантастическа работа" е казал Лаъретта. Следва да се уточни , че приблизителния бюджет на научната мисия е 1 милиард долара.
OSIRIS-REx е един от трите апарата , създадени от НАСА за изпарщане в далечния космос по програмата New Frontiers. Тази сонда е снабдена с няколко научни прибора , в това число с фотокамери , спектрометри и лазерен далекомер. Апаратът трябва да заеме орбита около Слънцето , по която се движи астероида Бенну , да го догони и да започне неговото изучаване. След което ще бъде предприета операция по вземане на проби с помоща на ръка манипулатор , снабдена със специално пневматическо утройство . Общо , сътрудниците на НАСА разчитат да съберат от 60 грама до 2кг вещество от астероида.
По думи на специалистите , една от главните цели на този проект е полуаването на нови данни за строежа и състава на астероидите , представляващи потенциална опасност за нашата планета. Впоследствие тези данни може да бъдат използвани при организиранеот на специални мисии по предотвратяване на астеоидна заплаха . Предполага се , че вземането на проби от астероида ще стане през 2019 -2020. А връщането на Земята на спускаемата капсула на сондата ще стане към септември 2023.
Както се очаква , изучаването на пробите от астероида , ще помогне на учените по добре да разберат как е преминало формирането на Слънчевата система . Диаметърът на БЕнну е около 550м, и той се върти по елиптическа орбита около Слънцето. Астрономите го отнасят към групата на Аполоните - астероиди , орбитите на които пресичат орбитата на Земята. Вероятноста за сблъск с такива е 1:4000. Паданнето на Бенну на Земята би се равнявало на взрив смощност 2.7Мт в тротилов еквивалент.
[ИтарТасс]прочетена[108] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft