Компанията Боинг тихомълком е спряла проекта Military Spaceplane

Компанията Боинг е спряла дейностите по разработката на военен космически 'самолет' , който трябваше да предоставя евтина услуга по извеждане на ниска орбита на малки спътници.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[28-01-2020] Компанията Боинг тихомълком е спряла проекта Military Spaceplane
Компанията Боинг е спряла дейностите по разработката на военен космически 'самолет' , който трябваше да предоставя евтина услуга по извеждане на ниска орбита на малки спътници.

Тъй като Боинг е единствения изпълнител по проекта Experimental Spaceplane-1, след като компанията е спряла работата по проекта , това означава край за проекта. От своя страна Пентагона все пак има алтернативни решения за извеждане на голямо количество малки спътници на ниски орбити на ниска цена.
Другите космически проекти на Боинг не са повлияни от прекратяването на този проект.
Агенцията DARPA започна програмата XS-1, също така известна като "Phantom Express" през далечната 2013. Основната цел по разработването на система за многократно използване е да позволява ускоряване на процеса по изстрелването и снижаване на разходите за извеждане на малки спътници на ниска орбита.
От DARPA искаха XS-1 да може да извежда на ниска орбита около 2т полезни товари за по малко от 5млн долара за полет. Самолето подобния Phantom Express трябваше да може да развива скорсти над 10МАХ и да каца като самолет на писта и да е способен бърза подготовка за нови полети.
Военните искаха да проведат интензивни тестове на XS-1 с които да докажат способноста на системата да реализира 10 полета за 10 дни.
"XS-1 трябва да демонстрира способност за редовни космически полети по цени на самолетни полети , а също така оперативност и надежност" са казали от DARPA
"В по далечна перспектива технологиите използвани за XS-1 ще може да се използва не само за извеждане в космоса на спътници за правителството и частния бизнес , но и за развиването на свръхзвуковите самолети и тези за полети в космоса. "
DARPA през 2017 е сключила с Боинг договор, на стоийност 146млн доалра , за разработката на XS-1. Боинг в партньорство с Aerojet Rocketdyne трябваше да разработят двигателя AR-22 за новия космически самолет. Aerojet Rocketdyne през 2018 демонстрира, че AR-22 зе способен за целта , като при тестове са направени 10 запалвания на двигателя в 240часов период.
От DARPA описват този тест като 'значителна крачка напред'.
Две години по късно на 22 януари 2020 от Боинг обявяват че няма да завършат проекта. " След детално разглеждане ,Боинг прекратява своята роля в програмата Experimental Spaceplane " това е обявил говорителя на Боинг - Jerry Drelling за Space News. "Ние ще пренасочим инвестициите от XSP към други програми на Боинг "
Развитието на индустрия за космически полети направи излишна програмата XS-1. През 2015 SpaceX успя да реализира първо приземяване на своята ракета за многкратно използване. Две години по късно , компанията реално започна да използва ракети за многократно използване за космически полети.
Към 2018 SpaceX започна регулярно да изстрелва , да приземява и да използва многократно ракети и да извежда на орбита частни и държавни в това число и военни спътници .
Моделът на SpaceX за ракети за многократно използване , чувствително снижава разходите за изстрелване. Клиентите плащат 60-90млн долара на SpaceX за извеждането на ниски орбити до 25 тона товари , сравнено с 400млн за полет на ракета за еднократно използване.
XS-1 трябва да постигне това след няколко години , което SpaceX вече предлага на пазара. SpaceX печели все повече договори за изстрелване в това число и военни от Пентагона.
От друга страна , друг проект на Боинг в областа на космическите самолети все още е 'жив' . Компанията Боинг е построила поне два X-37B за ВВС на САЩ в средата на 2000г са сумата от около милиард долара всеки един.
Макар да приличат на мини версия на совалките на НАСА Space Shuttle, които бяха спрени от полети през 2011, X-37B са малки , за многократна употреба , със способност да маневрират и може да са в ролята на спътник или да возят малки спътници .
От ВВС на САЩ описват X-37B като "orbital test vehicle". X-37B не използва ракета за многократно използване както бе планирано за XS-1. Всяка X-37B мисия струва около 200млн долара.
За първи път X-37B ие изведен в космоса през април 2010г.
Всеки следващ полет на X-37B е все по продължителен с което доказва , че неговите компоненти може да просъществуват/работят на орбита в продължение на години.
От своя страна SpaceX постигна целта за възможности за чести и евтини изстрелвания , която XS-1 трябваше да реализира преди да бъде изпреварен от конкуренцията.
прочетена[133] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft