Тестовият старт на РН на компанията Astra завърши неудачно

Тестовият старт в събота на РН , разработена от американската компания Astra завърши неудачно.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[29-08-2021] Тестовият старт на РН на компанията Astra завърши неудачно
Тестовият старт в събота на РН , разработена от американската компания Astra завърши неудачно.

Стартът бе проведен в 14:36 местно време ( 1:36 на 29 авг наше време ) от 'Тихоокеанският космопорт' на остров Кадяк (щ Аляска). При стартът , ракетата отначало малко се отклони , без да набира височина, отмествайки се от стартовата площадка, но след няколко секунди все пак се устреми нагоре. След 2.5 мин полет, двигателите на рактата се изключиха и тя загуби устойчивост, след което транслацията на установените на нея камери прекъсна.
"Ние се сблъскахме с технически проблеми , но събрахме данни за полета по време на тези 2.5 мин - се отбелязва в Твитер акаунта на компанията. Нашият екип ще изучи тези данни и ще ги използваме при следващи стартове" . В рамките на договор на Astra с Космически сили на САЩ , ракетата трябваше да достави на орбита тестов товар. По късно за тази година е запланиран още един полет.
РН на компанията Astra е с дължина около 12м и е предназначена за извеждане на малки спътници на ниска околоземна орбита. Компанията Astra разчита на това , че ракетата е евтина и малка по размери , което позволява да се доставя до мястото за старт в обикновенни контейнери и по този начин ще осигури на ракетата конкурентни преимущества на пазара на космически услуги.
През 2020 Astra направи два изпитателни старта на совята ракета - но и двата завършиха неудачно - до орбита ракетите на Astra така и не достигнаха.
[ИтарТасс]прочетена[72] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft