В изработката на най-голямата ракета в света ще се използват напечатани елементи

Компаните Pratt и Whitney Rocketdyne са потвърдили пригодноста на перспективната технология за лазерно печатане при производството на дейли на ракети

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[29-03-2013] В изработката на най-голямата ракета в света ще се използват напечатани елементи
Компаните Pratt и Whitney Rocketdyne са потвърдили пригодноста на перспективната технология за лазерно печатане при производството на дейли на ракети

По рано имаше информация за планове на НАСА да използва технология за 3D-печат на основата на слективно лазерно топене (SLM) за изготвяне на детайли за ракетния двигател J-2X на бъдещата тежка ракета носител SLS.
И ето сега , разрабочиците на J-2X са докладвали за серия огневи изпитания на капак на клапана , направен по технологията SLM, Детайлът е направен с помоща на лазерно тримерно печатане , в процеса на който лазерът разтапя металически прах и го оформя в детайл с определна форма . По този начин , без шевове или винтови съединения е направен този капак - важен детайл , който по същество управлява работата на компресора на двигателя. Този елемент на двигателя се подлага на въздействието на много високи температури и налягане, и въпреки това , изпитанията са потвърдили надежноста на напечатания детайл.
Интензивните огневи изпитания на ракетния двигател J-2X са били проведени на 7 март в Космическият център на НАСА 'Стенис ' (Stennis Space Center ) . Това е първи път когато детайл направен по технологията SLM е изпитана по време на пълномащабни огневи тестове на двигател. По принцип този капак е относително прост детайл, но проведените изпитания позволяват да се разработят стандарти за проектиране и проверка на техниката и характеристиките на други напечатани детайли.
Успешното тестване на J-2X, позволява да се започне проектирането и раазработката на по сложи детайли , реализирани по технологията SLM , а също така да се започнат изпитания на напечатани детайли за двигателя RS-25, Напомняме , че двигателя RS-25 се разработваше за совалките , но този надежден и проведен агрегат се планира да бъде използван и за перспективната ракета SLS.
Анализа на резултатите от изпитанията показва , че технологията на тримерно лазерно топене може да икономиса съществени времеви и финансови ресурси . Изготвянето на детайли по технологията SLM отнема броени дни , вместо месеци , и на фона на огромните трудоразходи по сглобяването на ракета-носител , това си е съществена икономия. По този начин , новите технологии правят производството на обтекателя на ракетата SLS на 35% по евтино. Разработчиците смятат , че тази икономия ще се разпространи за цялата конструкция на ракетата.
[R&D.CNews]прочетена[844] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft