Астрономи са измерили дължината на опашката на първата междузвездна комета

Учени от Иелския университет са получили нови снимки на първата междузвездна комета , която е именувана в чест на своя първооткривател - кримския астроном Генадий Борисов. Астрономи са изяснили , че сега дължината на нейната опашка е около 160 хил км.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[29-11-2019] Астрономи са измерили дължината на опашката на първата междузвездна комета
Учени от Иелския университет са получили нови снимки на първата междузвездна комета , която е именувана в чест на своя първооткривател - кримския астроном Генадий Борисов. Астрономи са изяснили , че сега дължината на нейната опашка е около 160 хил км.

"Диаметърът на ядрото на кометата е само малко над километър, а опашаката вече се е разтеглила на разстояние , което е 12 пъти по голямо от диаметъра на Земята" е разказал един от изследователите, астроном от Иелския университет ( САЩ ) - Питър ван Доккум.
Кометата е открита на 30 август от астронома любител Генадий Борисов. Когато ученият е изчислил нейната траектория , то е станало ясно ,ч е кометата е попаднала в Слънчевата система от междузвездното пространство. В средата на септември кометата е получила своето официално название 2I/Borisov.
По текущи оценки на астрономите , характеристиките на тази комета не са нищо особенно. В началото на декември тя ще сближи със Слънцето на минимално разстояние около 305млн км.. С невъоръжено око , кометата няма да е видима , но в края на годината , по всяка вероятност ще може да се наблюдава с любителски телескопи.
За разлика от първият подобен обект - астероида Оумуамуа , кометата на Борисов бе открита преди да е успяла да се сближи със Слънцето и с Земята. Това даде време на учените за да се подоготвят за тази визита и да направят по детайлно изучаване. В частност , астрономите вече са открили някои вещества в опашката и в леденото ядро , в това число вода и въглероден окис. Освен това учените са уточнили размера на нейното ядро , което се е оказало значително по малко от оценките на теоретиците.
Новите снимки , които Доккум и неговите колеги са направили с помоща на телескопите от обесерваторията Кека на Хавайските острови , показват ,че кометата на Борисов вече има достатъчно дулга и гъста газопрахова опашка. Дължината на опашката се оценя от учените на 160хил. км .
Размерите на опашката и количеството материя в нея ще продължат да нарастват с приближаването на кометата 2I/Borisov към Слънцето . Това ще помогне на планетолозите да получат по детайлни данни за състава на нейното ядро , в това число и количеството на органика вътре в ядрото на кометата.
[ИтарТасс]прочетена[80] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft