Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
Най-Нови
Най-Четени
RSS
[05-10-2017] Микробите на борда на космическите кораби може да са по опасни от радиацията и безтегловноста
Микроорганизми , обитаващи във въздуха и на повърхностите в космическия кораб , може да представляват сериозна опасност за здравето на членовете на екипажа , да же повече от радиацията и безтегловноста. До тези изводи са стигнали учените по резултатите от експеримента в рамките на проекта 'Марс-500' през 2010 -2011.
прочетена[85] коментари[0]
[04-10-2017] Турция планира да построи собствена космическа станция
Турция планира да построи космическа станция за осигуряване на безопасноста на страната. Това е заявил примиер министъра на Турция Бинали Йълдъръм по време на церемонията по откриване на завод за производство на резервни части за въртолети в провинция Ерзурум.
прочетена[69] коментари[0]
[03-10-2017] Астероид с размери на автобус прелетя покрай Земята в опасна близост
В понеделник , астероид с размери на автобус е прелетял на сравнително близко разстояние , без да има опасност от сблъсък. Това са съобщили от Центъра на НАСА по изучаване на небесните тела, който е разположен в Лабораторията по реактивно движение в Пасадена.
прочетена[54] коментари[0]
[01-10-2017] От САЩ са заявили за прогрес в създаването на замяна на руските пилотирани кораб 'Съюз'
От Боинг са постигнали съществен прогресс в създаването на пилотираният кораб Starliner, но неговият старт с астронавти ще се състои не по рано от 2019 , по информация от Space News.
прочетена[111] коментари[0]
[01-10-2017] Роскосмос и НАСА се договориха за създаване на окололунна станция
Ръководителите на НАСА и Роскосмос по време на 68-я конгрес на Международната федерация по астронавтика в Аделаида (Австралия) са се договорили за създаване на окололунна станция Deep Space Gateway, по информация от ТАСС.
прочетена[102] коментари[0]
[01-10-2017] Илон Мъск е представил Big F*cking Rocket
Илон Мъск е представил проекта за транспортаната система BFR (Big Falcon Rocket), по информация от The Washington Post. В изказване по време на IAC2017 (International Astronautical Congress), директорът на компанията SpaceX на шега е нарекал този носител Big Fucking Rocket.
прочетена[89] коментари[0]
[27-09-2017] Частни американски компании , планират да започнат изпращането на туристи в космоса в близките две години
2ч или 11 мин , толкова ще отнема туристическия полет , който предлагат на своите бъдещи клиенти компаниите Virgin Galactic и Blue Origin - водещите частни американски компании , които планират да реализират планове в областа на космическия туризъм в най-скоро време.
прочетена[64] коментари[0]
[22-09-2017] На Меркурий има повече лед от колкото се предполагаше досега
При повторен анализ на снимки и данни от сондата 'Месенджер' са открити значителни запаси от лед не само в големите , но и в по малките кратери на полюсите на Меркурий, се казва в статия публикувана в списание Geophysical Research Letters.
прочетена[109] коментари[0]
[22-09-2017] РН 'Съюз-2.1б' със спътник на борда , успешно стартира от Плесецк
РН 'Съюз-2.1б' с ускорител 'Фрегат' и спътник 'ГЛОНАСС-М' стартира от космодрума Плесецк , Архангелска област. По информация от департмента по информацияи масови комуникации към Министерството на отбраната на Русия.
прочетена[52] коментари[0]
[21-09-2017] Хабъл е открил аномален астероид
Астрономи от Института Планк в Германия са открили аномален космически обект 288P, който съчетава в себе си признаци на комета и астероид. Той се намира в пояса на астероидите , разположен между Марс и Юпитер. 288P се състои от два обекта , които се въртят около общ центъри са обкръжени от облак прах и газове.
прочетена[71] коментари[0]
[21-09-2017] От Northrop Grumman са обявили за планове за закупуване на Orbital ATK
От концернът Northrop Grumman са обявили за планове по придобиването на компанията Orbital ATK. Сумата може да достигне до 9.2 милиарда долара , по информация от SpaceFlightNow.
прочетена[62] коментари[0]
[21-09-2017] НАСА планира за 2018 да изведе в космоса нова сонда за изследване на Слънцето
НАСА планира през лятото на 2018 да изведе в космоса специална нова сонда за изследване на Слънцето. Автоматическата станция Parker Solar Probe , според плановете , трябва да прелети на 6.4 млн км от повърхноста на Слънцето , което около 7 пъти по близо от колкото апарата Helios 2, който се приближи до звездата на разстояние 43.2 млн км през 1972г. Станцията ще прелети покрай Слънцето по близо от колкото е орбитата на Меркурий.

прочетена[46] коментари[0]
[18-09-2017] В САЩ завърши експеримент по имитация на полет до Марс
В неделя , щесте участника в експримента са напуснали специалния комплекс на склона на спящия вулкан Мауна-Лоа , в който се намираха от 19 януари. И шесте участника в продължителния американски експеримент , имитиращ полет до Марс, с чест са преодоляли всички изпитания.
прочетена[123] коментари[0]
[16-09-2017] На Луната може постянно да се формира вода
Индйската сонда 'Чандраян' е помогнала на американските планетолози да съставят първата карта на залежите вода на Луната и да открият ,че на нейната повърхност , по всяка вероятност, може постоянно да се формират молекули вода. Картата и изводите на учените са публикувани в списание Science Advances.
прочетена[111] коментари[0]
[03-10-2012] На Меркурий има огромни запаси от сяра
Вулканизма в миналото на Меркурий е породил още една странност на планетата - ландшафти с неправилна форма. На меркурий бяха открити многочислени падини с неправилна форма. Тези падини на поверхноста на планетата , са разположени на групи и техните диаметри се колебаят от няколко десетки метри до няколко километра. Много от тях са сравнително 'млади', казват учените.
прочетена[4176] коментари[13]
[19-07-2010] Огромен кратер на Меркурий е назован в чест на Рахманинов
Астрономи са открили , че на МЕркурий до съвсем неотдавна е имало активни вулкани , намерили са огромен ударен кратер и са изследвали магнитните бури в атмосферата на най - близката до Слънцето планета. Своите изводи учените са публикували в три различни статии в списание Science, кратко резюме на изследванията е публикувано в прес релиз на институра Карнеги.
прочетена[4171] коментари[1]
[28-05-2010] Океана на спътника на Юпитер - Европа , е много богат на кислород
Астрономите са стигнали до заключение , че под дебелия слой лед покриващ спътника на Юпитер - Европа , има океан от вода, много богат на кислород. Ако в този океан имаше живот , то такъв обем разстворен кислород би стигнал за подържането на милиони тонове риба.
прочетена[4159] коментари[4]
[07-12-2012] НАСА ще изпрати на Марс още един марсоход.
От НАСА са обявили за начало на нова марсианска мисия , която ще включва изпращане на Марс нов марсоход през 2020г.
прочетена[4016] коментари[3]
[22-07-2008] Снимки на Рея - луна на Сатурн от междупланетната станция Касини
Екипа на американската междупланетна станция на НАСА "Касини", публикува снимки на Рея - луна на Сатурн
прочетена[3950] коментари[0]
[10-03-2009] Нечакани гости - астероидите, трябва ли човечеството да се тревожи.
"Огромен нажежен камък пада в океана, предизвиквайки ужасно цунами, което унищожава голяма част от живите същества и постройки от близките континенти. По цялата планета започва изригване на вулкани, кипящата лава, довършва това което не е успяло да довърши цунамито. Вулканична пепел се издига в атмосферата и скрива Слънцето и на Земята настъпва ледников период, в резултат на което числото на видовете заселващи нашата планета се съкращава на порядък"
прочетена[3678] коментари[3]
[07-10-2011] 'Месенджер' потвърди наличието на воден лед на Меркурий
Астрономи са потвърдили наличието на воден лед на Меркирий на базата на данни от междупланетната сонда 'Месенджер'. Учените са изложили данните в доклад на международната конференция на планетолозите EPSC-DPS, а кратко изложение има на сайта ScienceNOW.
прочетена[3646] коментари[9]
[04-06-2009] Атмосферата на Меркурий се поддържа от магнитни вихри.
Учените са успели да установят , по какъв начин Меркурий , най-близката до Слънцето планета, успява да съхрани своята малка атмосфера, независимо от малката си маса. - по прес релиз на НАСА
прочетена[3630] коментари[1]
[14-09-2012] Учените са потвърдили , че на Марс вали сняг
Много фунционалната междупланетна станция Mars Reconnaissance Orbiter (MRO), работеща на орбита около Марс е предоставила на учените неопровержими доказателства за съществуването на Марс на снегопад от замръзнал въглероден двуокис. И това е единственият за сега случай в цялата Слънчеа система.
прочетена[3491] коментари[4]
[27-02-2009] 'Кагуя' е направила снимки с високо качество на слънчево затъмнение
Японската автоматична станция 'Кагуя' (Kaguya) , която се намира на орбита около Луната, е напрвила висококачествени снимки на слънчево затъмнение , такова каквото би изглеждало ако се наблюдава от Луната.
прочетена[3422] коментари[5]
[19-09-2008] Астрономите са открили супермасивна черна дупка с необичайни свойства
Астрономите са открили супермасивна черна дупка, със свойства, които по-рано са наблюдавани само при малки черни дупки - тя излъчва импулси от мощно ренгеново излъчване - по материали от списание Nature
прочетена[3399] коментари[4]
[14-02-2010] 'Хабъл' е фотографирал полярно сияние на Сатурн
Орбиталния телескоп 'Хабъл' е направил снимки на полярно сияние на Сатурн. Снимките и тяхно описание са достъпни на сайта на проекта.
прочетена[3363] коментари[0]
[11-12-2013] Сондата Касини е заснела раждането на нова луна около Сатурн
Астрономи са зафиксирали раждането на нов спътник около Сатурн , откривайки възмущение на веществото в един от пръстените на планетата на снимки от сондата 'Касини' , по информация от New Scientist.
прочетена[3347] коментари[2]
[10-03-2013] 'Месенджер' е съставил първата в историята пълна карта на Меркурийи
Сондата на НАСА , 'Месенджер' е завършила картографирането на повърхноста на Меркурий, и е създадена първата в историята пълна карта на най-близката до Слънцето планета.
прочетена[3330] коментари[6]


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft