Въртолета на новия марсоход на НАСА е именуван 'Находчивост'

Първият марсиански въртолет , който ще попадне на Марс на борда на марсохода Perseverance, е получил официално името - Ingenuity ('находчивост') . По информация от прес службата на Лабораторията за реактивно движение на НАСА.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[30-04-2020] Въртолета на новия марсоход на НАСА е именуван 'Находчивост'
Първият марсиански въртолет , който ще попадне на Марс на борда на марсохода Perseverance, е получил официално името - Ingenuity ('находчивост') . По информация от прес службата на Лабораторията за реактивно движение на НАСА.

"Когато въртолетът Perseverance излети от повърхноста на Марс, той ще демонстрира качествата за които ние най-много го ценим. Неговото създаване и установяване на марсохода наложи много работа и прилагането на изобретателност, и още повече изобретателност ще е нужна на екипа на Perseverance след неговото излитане. Аз бях много доволен от изобора на това отлично име , което много добре отразява същноста на тази марсианска мисия" - това е коментирал ръководителя на НАСА Джим Брайденстайн.
През август миналата година , специалистите от агентството заявиха , че името на петия по ред марсоход на НАСА ще бъде избрано от американските ученици. За да участват , те трябваше да напишат съчинение по тема изучаването на Марс и да го изпратят в НАСА. В съревнованието - в първия етам са взели участие над 28 хил ученика.
В средата на януари експертите от НАСА финализираха пъреия етап на конкурса и публикуваха списък със 155 полуфиналисти. Само на един от тях - Алекс Майтер бе доверено да измисли на марсохода име и да участва в церемонията по старта от космодрума Кейп Канаверал през юли тази година . Ученикът е именувал марсохода - Perseverance ('Настойчивост')
Още един участник в този конкурс - ученичката Ваниза Рупани е спечелила правото да избере име на първият марсиански въртолет, който ще полети към Марс заедно с Perseverance. Главната задача на летателния апарат ще бъде да демонострира възможноста за полети в атмосферата на Марс . Като добавка , той ще помага на Perseverance да търси участъци на повърхноста на Марс , където може да има следи от древен живот.

За плановете по създаването на още един марсоход , пети по ред , представители на НАСА заявиха през декември 2012г. Той трябваше да бъде своеобразен наследник на марсохода Curiosity, който кацна на Марс през август 2012. Първоначално апаратът имаше неофициалното име 'Марс-2020' , а официалното название Perserverance беутвърдено едва през март 2020. Плановете бе , апаратът да бъде изведен в космоса в средата на лятото на 2020 , а през февруари 2021 да кацне в кратера Йезеро на екватора на Марс.
От техническа гледна точка , петият марсоход на НАСА е пълен наследник на Curiosity - което забележимо поевтини и ускори сглабянето . Неговата стойност се оценя на 2.46 милиарда долара . Главна задача на Perserverance ще бъде не търсенето на следи от пресноводни водоеми , а оценка на обитаемоста на Марс в миналото и търсене на възможни следи на живот.
За целта , Perserverance не само ще изучава свойствата на утаечни породи , но и ще събира образци в специален шкаф на борда си . Инженерите предполагат , тези минерали да бъдат върнати на Земята от специална съвместна мисия на ЕКА и НАСА, която ще полети към Марс не по рано от 2026.
[ИтарТасс]прочетена[251] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft