Правителството на Русия е одобрило проект по създаване на Лунна станция заедно с Китай

Правителствената комисия ( на РФ ) по законодателната дейност е одобрила ратифицирането на сключеното през ноември 2022 руско - китайско споразумение за сътрудничество в областа на създаване на Международна научна лунна станция.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[30-11-2023] Правителството на Русия е одобрило проект по създаване на Лунна станция заедно с Китай
Правителствената комисия ( на РФ ) по законодателната дейност е одобрила ратифицирането на сключеното през ноември 2022 руско - китайско споразумение за сътрудничество в областа на създаване на Международна научна лунна станция.

Проектът предполаа не само създаването на самата станция , но и съвместно изслдване на Луната. Негови основни участници ще станат 'Роскосмос' и Китайското национално космическо управление, които ще може да привличат междунаодни партньори. От прес службат на правителствтото ( на РФ ) са потвърдили , че комисията е подържала законопроекта по ратификаията.
Реализацията на проекта се планира в три етапа. На първият етап се предполага изследване на Луната, определяне на мястото за раполагане на станцията и верификация на технологиите за безопасно високоточно меко кацане. Руската страна планира да използва модулът за кацане 'Луна-ГЛоб'
На вторият етап е запланирано създаване на център за управлениене на Лунната станция, доставка до Луната на обемни товари , създаване на орбитални модули за генериране на електричество , комуникации , осигуряване на транспортни услуги. Третият етап предполага освояване на Луната, разширяване на фунциоалноста на модулите на Лунната станция и съдействие с международни партьори при доставянето на хора на повърхноста на Луната.
На 19 август рускат междупланетна автоматическа станция 'Луна-25' , поради технически проблеми премина на не планирана орбита и се разби в Луната. Станцията бе изведена в космоса на 11 август от площадка 1С на космодрума Восточний на ракетата от среден клас 'Съюз-2.1б' с ускорител 'Фрегат' , и трябваше да кацне в района кратера на Богусловски , близо до южния полюс на Луната.
През октомври , ръководителят на Роскосмос Юрий Борисов изказа предположение , че 'Луна-26' може да бъде отложена от 2027 на 2026.
[www.lenta.ru]прочетена[564] коментари[0]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links