НАСА още няколко месеца ще се опитва да се свърже с марсхода Opportunity

От НАСА са преразгледали решението за прекратятване към края на октомври активните опити за установяване на връзка с марсохода Opportunity , който замлъкна преди няколко месеца поради прахова буря на Марс. По информация от Space.com на базата на информация от представители на НАСА.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[30-10-2018] НАСА още няколко месеца ще се опитва да се свърже с марсхода Opportunity
От НАСА са преразгледали решението за прекратятване към края на октомври активните опити за установяване на връзка с марсохода Opportunity , който замлъкна преди няколко месеца поради прахова буря на Марс. По информация от Space.com на базата на информация от представители на НАСА.

По техни думи , "НАСА ще продължи усилията за възстановяване на връзката с Opportunity в обзоримото бъдеше " В близките месеци на Марс може да се усили вятъра в този район , където се намира марсохода Opportunity. Това може да доведе до освобождаване на слънчевите батерии от прахаОт НАСА отново ще проведат анализ и ще дадат оценка на ситуацията с Opportunity през януари 2019" са казали специалистите.
Както е разказа на 22 октовмри пред журналисти изпълняващата длъжноста директор на отдела по планетология Лори Глейз, специалистите от НАСА , всеки ден , от 11 септември , когато бурята на Марс затихна , предават от Земята различни команди към Марсохода с надежда , че той ще отговори . "Ние планираме да продължим да правим това поне още седмица или две , след което ще спрем" е казала Глейз.
Тогава тя е пояснила, че това се налага поради факта , че към Марс сега се приближава американската междупланетна станция InSight с модул за кацане , което е запланирано за 26 ноември. "Ние искаме да се съсредоточим напълно на тази мисия , в това число да освободим ор решаването на други задачи орбиталните ресурси" - сондите "Марс-Одисей" (Mars Odyssey) и "Марсианския раузнавач" (Mars Reconnaissance), с помоща на които НАСА получаваше информация от Opportunity и от Curiosity.
Последния сеанс с Opportunity е бил проведен на 10 юни. По това време на Марс се зараждаше мощна прахова буря , по оценки на учените подобни бури се случват на Марс през 6-8 години и обхващата голяма част от планетата. Марсхода , който се наира в долина с ширина 22 км на края на кратера Индевър премина в безопасен режим , тъй като не успяваше да зарежда акумулаторите си . За сега учените не успяват да изведат марсохода от този режим .
Глейз не изключва възможноста причина за проблема да са акумулаторите . "Възможно е просто да са замръзнали " е отблеязала тя. Нощните температури на Марс може да падат до минус 96 по Целзий. По рано някой експерти от НАСА изказаха предположение ,че препятствие за зареждане на акумулаторите може да е дебел слой прах върху слънчевите батери след бурята.
[ИтарТасс]прочетена[143] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft