Американската сонда за изучаване на Слънцето постави нов рекорд по приближаване до звездата.

Американската автоматична станция Юджин Паркер , постави рекорд по близост до Слънцето , установен от космически апарати . Предишното достижение от този род бе на междупланетната сонда Helios 2.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[30-10-2018] Американската сонда за изучаване на Слънцето постави нов рекорд по приближаване до звездата.
Американската автоматична станция Юджин Паркер , постави рекорд по близост до Слънцето , установен от космически апарати . Предишното достижение от този род бе на междупланетната сонда Helios 2.

По информация от НАСА , сондата е поставила рекорд на 29 октомври , като предишнот достижение бе на германо-американската сонда Helios 2, която на 17 април 1976 се приближи до Слънцето на рекордните тогава 43.4 млн км . Колко тончо по близо е сондата 'Паркер' от НАСА не съобщават, но е известно , че апаратът ще се приближава още повече към Слънцето през следващите дни.
"Изминаха само 78 дни от момент на извеждане на сондата в космоса , а ние вече се приближихме повече от всеки друг ръкотворен апарат в историята- е заявил ръковдителя на проекта Енди Дрисман от Лабораторията по приложна физика към Университета Джонс Хопкинс, Екипа се гордее , но ние продъжаваме да концетрираме нашето внимние на първия контакт със СЛънцето , който ще започне на 31 октовмри" . Тогава сондата ще започне да се приближава все повече до повърхноста на Слънцето , докато не достигне на 4 ноември своя първи перихелий.
Сондата бе изведена в космоса на 12 август от Кейп Канаверал с помоща на РН Делта 4. Стартът бе отлаган няколко пъти , в това число и поради необходимост от допълнително тествана на програмното осигуряване на сондата.
По план към 2024 сондата ще се приближи до Слънецто на около 5млн км. Което ознчава , че ще се намира в пределите на короната на Слънцет о, т.е. външните слиеве на неговата атмосфера , където температурата може да достига 500 хил келвина .
По план , до юни 2025 содата ще направи 24 завъртания около Слънцето , ускорявайки се до скорост 724 хил км. Като за всяко от тези завъртания ще са нужни 88 дни.
На борда на апарат , който е с размери на не голям автомобил и стойност 1.5 милиарда долара, са разположени четири комплекта научни инструменти . С помоща на тези инструменти , специалистите планират в частност да направят различни измервания на слънчевата радиация. Освен това , станцията ще предава фотоснимки , които ще станат първи по рода си от пределите на слънчевата корона. Оборудването на сондата е защитено от специален материал с дебелина 11.43 см , позволяващ да издържа температури от около 1.5 хил градуса по Целзий.

Сондата е именувана в чест на американския астрофизик Юджин Паркер , който това лято навърши 91г. Ученият и досега се занимава с научна дейност в Университета Чикаго ( щата Илинойс ) ). Паркер е един от първите в света специалисти , занимаващи се с изследваното на слънчевия вятър. От 1967 Паркер е член на Национаната академина на науките на САЩ.
Според плановете , сондата 'Паркер' ще се приближи седем пъти по близо до Слънцето от който и да е били друг ръкотворен обект .
[ИтарТасс]прочетена[125] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft