Около 1500 мухи дрозофили ще полетят на биоспътника 'Бион-М2' през 2024

Около 1500 мухидрозофили ще бъдат изпратени на високоширотна орбита на борда на био-спътника 'Бион-М' 2 през 2024. Това е съобщила за ТАСС професорът , зам на лабораторията по биофизика на клетката към Института за медико биологически проблеми към РАН Ирина Огньова.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[30-10-2023] Около 1500 мухи дрозофили ще полетят на биоспътника 'Бион-М2' през 2024
Около 1500 мухидрозофили ще бъдат изпратени на високоширотна орбита на борда на био-спътника 'Бион-М' 2 през 2024. Това е съобщила за ТАСС професорът , зам на лабораторията по биофизика на клетката към Института за медико биологически проблеми към РАН Ирина Огньова.


"На КА Бион-М2 ще полетят около 1500 мухи . Предварителните дати за старт на биоспътника са около тетия квартал на 2024г, и много добре се съчетават с предварителната програма за полети на МКС. С мухите ние планираме да повторим уникалния експеримент през 2014, когато на спътника 'Фотон-М4' мухите прекараха в космос 45 денонощия. Това бе така нареченият двоен полет, когато мухите се върнаха на Земята на 'Фотон' , следващото поколене бе получено на Земята , а след това отново полетяха в космоса , този път към МКС" разказва Огньова.
През 2014 , по време на полета на биоспътника, мухите се адаптираха в безтегловноста и се размножаваха , а по време на втория полет , получените по рано в космоса особи , се размножаваха още по активно. "Повторният полет ще бъде много интересе от гледна точка както на продължителноста на полета и на повторното въздействие , а също така влиянието на различните орбити. Осносната цел на изследването е ефективноста за подъдържане на полулацията от гледна точка на продължителни полети , в които има различен състав на йонизиращо излъчване и електромагнитна обстановка.
По нейни думи в експеримента ще участват и мъжки и женски екземпляри. "Полетът на Бион ще бъде много продължителен от гледна тока на жизнения цикъл на мухите - около 30 денонощия. Там ще има няколко поколения мухи . Сега ние провеждаме дейности , за да се научим как да различаваме тези поколения , да селектираме и тн . Мухите ще снесат яйца преди полета, а в космоса ще полетят ембриони . От тях ще се излюпи ново поколение , а после още и още . " е казала зав лабораторията по биофизика на клеката към ИМБП РАН.
Репродуктивния цикъл на мухите дрозофили е около две седмици , като в този срок те преминават няколко стадия на развитие - яйде, лчинка , какавида и възрастно насекомо .
В рамките на полета на 'Бион' руските учени ще продължат изследването с използване на модифицирани храни, които се провеждаха през 2023г. "Безусловно , експериментите с модифицирани храни ще бъдат продължени на 'Бион' . Ние предполагаме , че допълнителните агенти , които се въвеждат в храната , ще позволят да се избегне негативното въздействие на безтегловноста и да се нивелират определени ефекти от йонизиращото излъчване. В момента ние не можем със сигурност да кажем , как ще влияе на живите организми този екетромагнитен профил , включително йонизиращото излъчване , които присъстват на орбита , където ще лети 'Бион' а в последствие и РОС. " е казал Огньова.

'Бион' е серия руски КА за биологически изследваия. В частност , учените се интересуват от въздействието върху живите организми на радиацията и безтегловноста. Основни обекти за изследване в рамките на проектите 'Бион-М' са мишки , насекоми , растения и микроорганизми. Първият подобен апарат под названието 'Космос-605' е бил изведен в космоса през 1973. През 2013 на орбита бе изведен първи апарат от серията 'Бион-М' , Тогава в космоса летяха мишки , монголски песчанки , гекони , охлюви , растения и колонии от различни микроорганизми.
[ИтарТасс]прочетена[661] коментари[0]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links