SpaceX в рамките на мисията Polaris се надява да удължи 'живота' а телескопа Hubble

НАСА и SpaceX са подписали споразумение за изучаване на възможностите за реализация на идеята на SpaceX и Polaris по подвод на извеждането на телескопа Hubble на по висока орбита с помоща на КК Dragon

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[30-09-2022] SpaceX в рамките на мисията Polaris се надява да удължи 'живота' а телескопа Hubble
НАСА и SpaceX са подписали споразумение за изучаване на възможностите за реализация на идеята на SpaceX и Polaris по подвод на извеждането на телескопа Hubble на по висока орбита с помоща на КК Dragon

Тази мисия ще бъде без разходи от страна на НАСА. Агентството няма планове да финансира мисия по обслужване на телескопа или да провежда конкурс за това. SpaceX ще финансира тази мисия от свои източници. Целта на изследването е да се помогне на НАСА да разбере за възможностите на частниет компани за подобни операции в космоса . А SpaceX в партьорство с програмата Polaris, са предложили тази възможност , за да може по добре да се осъзнаят техническите проблеми свързани с мисии по обслужване на космическа техника в бъдеще.
Екипът смята , че изследването по мисията ще продължи до шест месеца. Предстои да се реши може ли и безопасно ли е да се сближават, скачват и преместват телескопа на по стабилна орбита , а също така да се съгласоват въпросите по стойноста и графика на дейностите. За скачването ще се използва опитът по скачване на корабите Dragon с МКС.
"Изследването може да покаже , че няма смисъл да се изпращат в такава мисия хора , поради това ние планираме да разгледаме различни варианти" е заявил вице-президента на SpaceX по работа с клиентите.
Hubble работи от 1990г на височина около 539км , която с времето намалява. Промяната на орбитата на Hubble към по висока може да удължи времето на неговата дейност с няколко години. "Ако Hubble се върне на орбита 600км , то това би добавило още 15-20 г работа на телескопа" е казал менеджерът на програмата на телескопа от НАСА.
Ако мисията по промяна на орбитата не се реализира , след изтичане на срока на служба на телескопа, от НАСА планират да изпратят към телескопа мисия ,която да се погрижи за неговото безопасно сваляне от орбита - към края на 2020те години .
"SpaceX и програмата Polaris искат да разширят границите на съвременните технологии и да изучат , как партьорството с частните компании може да помогне творчески да се решават сложни задачи в космоса. Такива мисии ще помогнат да се разширят нашите възможности , за да може в крайна сметка ние да станем космическа мултипланетарна цивилизация" - е казала в заключение Дженсен.
От НАСА отбелязват , че други частни компании може да предложат аналогични проекти с използване на други ракети и/или космически апарати.
[Новости Космонавтики]прочетена[35] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft