Според учени , спътниците на Уран се появили от облак пара

Японски планетолози са стигнали до извода , че необичайното разположение на орбитете на петте големи спътника на Уран може да се обядни с това, че те са се формирали вътре в гигантски облак от пара , който пък от своя страна се е формирал след сблъск на газовия гигант и друга планета. Статията с описанието на изследването е публикувана в научното списание Nature Astronomy.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[31-03-2020] Според учени , спътниците на Уран се появили от облак пара
Японски планетолози са стигнали до извода , че необичайното разположение на орбитете на петте големи спътника на Уран може да се обядни с това, че те са се формирали вътре в гигантски облак от пара , който пък от своя страна се е формирал след сблъск на газовия гигант и друга планета. Статията с описанието на изследването е публикувана в научното списание Nature Astronomy.

Уран е единствената планета от Слънчевата система ,която се върти около Слънцето 'на една страна' , оста на въртене на планетата относително плоскоста на орбитата е завъртяна на 98%. Освен това , магнитните полюси на Уран си сменят местата всеки земен ден , и тяхното положение е отместено относително географкските полюси на около 60градуса.
Планетолозите предполагат , че това е свързано с това , че Уран е преживял серия мощни сблъсъци с други планети или техни едри 'зародиши' в самото начало на съществуването на Слънчевата система.
Професора от Токийския технологически институт Сирегу Ида и неговите колги са намерили решение на една от главните загадки , как е възникнал Уран , и пет от неговите най-големи спътника - Миранда , Ариел , Титания , Оберон и Умбриел.
Уникалния набор от свойства е характерен и за спътниците на Уран. В частност , техните орбити са разположени паралелно на екватора на Уран , а самите те се въртят на необичайно голямо разстояние от планетата, независимо от относително малките им маси.
Ида и неговите колеги отбелязват , че поради тези особенности е сложно да се обясни съществуването на спътниците на Уран. От една страна те едвали са могли да възникнат едновременно с Уран в същия облак газ и прах , тъй като в този случай орбитете на спътниците биха били перпендикулярни, а не успоредни на плоскоста , в която се въртят всички планети на Слънчевата система.

Космическо царство от лед
Поради това много учени отдавна предполагаха , че големите спътници на Уран са възникнали в резултат на същия сблъсък , кото е завъртял оста на въртене на планетата. Първите опити да се пресметнат последствията от тази космическа катастрофа са показали , че в този случай луните биха били разположени много по близо до Уран от колкото е сега. При това те биха били значително потежки , от реалните спътници , и щяха да имат съвсем друг състав - в тях щеше да има повече вода и по малко каменисти породи.
Ида и неговите колеги са намерили изход от тази ситуация. Астрономите са обърнали внимание , че техните предшественици са пресмятали последствията от сблъска със същите модели , които обикновенно се използват за писване на процеса за появяване на Луната. Според съществуващата хипотеза , Луната е възникнала след сблъсък на Земята и Тея , протопланета с размери на Марс.
Тези пресмятания , както отбелязват японските планетолози , не отчитат състава на Уран и планетата с която се е сблъскал . Работата е в това , че те почти изцяло са се състояли от замръзнала вода и други лесно изпарими вещества. Учените са внесли тази поправка и са направили нови пресмятания как е протекъл сблъска.
Моделирането е показало , че в резултат на катаклизма , на орбитата на Уран се е образувал гигантски диск , който почти напълно се е състоял от водна пара. Първоначално е бил много горещ за да може влагата в него да кондезира и да се превърне в лед , от които да се формират луните и планетата.
Поради това , голяма част от водата е отлетяла в космоса още преди диска да се охлади достатъчно и в него да започнат процесите по възникване на Миранда и др големи спътници на Уран. В резултат на това , часта вода в този геврек от пара и прах е намаляла чувствително , а неговата маса и плътност са паднали до значения , които са съвместими с текущите спътници на Уран.
По подобен начин , както предполагат учените може да са възникнали и някои луни на Нептун , а също така и спътниците на големи екзопланети в това число и големите водни супер земи .
[ИтарТасс]прочетена[115] коментари[0]
Виж Коментарите


Абонирай се
Links
Ring
Web hosting by ICDSoft