Firefly Aerospace изведе на орбита 8 кубсата

РН Alpha на компанята Firefly Aerospace стартира за пети път на 4 юли и изведе на орбита 8 кубсата.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[04-07-2024] Firefly Aerospace изведе на орбита 8 кубсата
РН Alpha на компанята Firefly Aerospace стартира за пети път на 4 юли и изведе на орбита 8 кубсата.

Мисията е именувана "Noise of Summer" и стартира от базата на КС ВВС на САЩ Ванденберг в 12:04 a.m. EDT (07:04 наше)
Изстрелването е проведено с два дни по късно от запланираното , тъй като бе отложено поради проблеми с наземното оборудване.
"Noise of Summer" - изведе на ниска околоземна орбита 8 кубсата с помощана 29 метровата РН Alpha. ( двустепенна РН от лек клас, на ниска орбита може да изежда малко на 1т , на слънчево сихрона около 630 кг ) . Тази лека РН е избрана от НАСА Cubesat Launch Initiative която има за цел да прокара път към космоса на спътници разработени в САЩ , университети и други организации с иделана цел .
Теззи осем кубсата са разработени от екипи на Университета в Аризона, Университета в Канзас , Университета в Майн, Университета във Вашингтон , организацията Teachers in Space, и още от Johnson Space Center in Houston and Ames Research Center in Silicon Valley.
Осемте спътника трябва да са отделят от ракетата в рамките на 55 мин след старта. След около час от изстрелването от Firefly са потвърдили отделянето на седем от спътниците . Екипът на мисията все още работи да определи дали спътникът на Университета в Аризона - CatSat , се е отделил успешно.

source
прочетена[331] коментари[0]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links