НАСА публикува кратко видео на първото прелитане на 'Касини' през горната част на атмосферата на Сатурн

Екипът на 'Касини' е публикувал първо детайлно видео на прелитане на сондата през горните слоеве на атмосферата на Сатурн по време на първото 'гмуркане' в промеждутъка между пръстените и планетата.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[06-05-2017] НАСА публикува кратко видео на първото прелитане на 'Касини' през горната част на атмосферата на Сатурн
Екипът на 'Касини' е публикувал първо детайлно видео на прелитане на сондата през горните слоеве на атмосферата на Сатурн по време на първото 'гмуркане' в промеждутъка между пръстените и планетата.

"Тези снимки са великолепни, но ние не използвахме всички възможности на камерата. Ние ще проведем аналогични наблюдения на 28 июни , и смятам че ще направим много по красиви и интересни от научна гледана точка снимки" е заявил Андрю Ингерсол (Andrew Ingersoll) от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена.
Не отдавна 'Касини' официално започна заключителната фаза от своята мисия, като се направи прелитане покрай Титан . Сближаването с този спътник помогна на сондата да измени траекторията си на курс за сблъсък с планетата гигант , в атмосферата на която , сондата ще изгори в средата на септември. До тогава предстоят 22 прелитания между пръстените и планетата"
Миналата седмица , 'Касини' направи първият подобен пирует , максимално сближавайки се със Сатурн и получи много нови научни даннни за устройството на недрата и атмосферата на планетата гигант. За допълнителна защита , специалистите от НАСА бяха обърнали главната антена на содната така, че е като щит защитаващ сондата от прах и микроастероиди.
По време на това прелитане , камерите на сондата са работели непрекъснато и са правили снимки на облаци и горните слоеве на атмосферата на Сатурн в продължение на час. Специалистите от НАСА са избрали най-удачните снимки и са монтирали кратко видео.
Главна звезда на това видео е знаменития шестиъгълен ураган на северния полюс на Сатурн , който е засенет от "Касини" с висока резолюция. Както отбелязват планетолозите , тези снимки вече са променили техните представи за това какво е поведението на гигантската буря.
"Бях удивен , че стените на шестоъгълника и централната дупка на полюса имат много ясни граници . Нещо което все още не знаем или не разбираме , удържа слоевете на различни ширини да не се смесват , и затова границите остават така ясни . " е добавил Кунито Сайянаги (Kunio Sayanagi) от Хемптоновския университет (САЩ)
Подобни открития станаха възможни , благодарение на това, че когато е правила снимките сондата се е намирала на 6700 км от повърхноста на облаците от атмосферата на Сатурн .
При следващото прелитане , "Касини" ще прелети между пръстените и планетата в 9:00 на 9 май. Тогава ще се опита да 'погледне' в недрата на Сатурн и да намери гравитационни аномалии, да 'освети' пръстените на планетата с помоща на радиовълни , а също така да направи снимки на Титан от голямо разстояние и да измери температурата на облаците там .
[РИА Новости]прочетена[3223] коментари[0]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links