Астрономи са предсказали наличието на пръстени около Плутон

Астрономи са предсказали наличието пръстени около Плутон. Статията на учените е публикувана в Astronomy and Astrophysics,а копие може да се намери на сайта arXiv.org.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[09-08-2011] Астрономи са предсказали наличието на пръстени около Плутон
Астрономи са предсказали наличието пръстени около Плутон. Статията на учените е публикувана в Astronomy and Astrophysics,а копие може да се намери на сайта arXiv.org.

До момента , пръстени са октрити около Сатурн , Юпитер , Уран и Нептун.
Източник на материал за пръстените са спътниците на Плутон - Nix i Hydra.( освен тях Плутон има още два - Charon и P4) , повърхностите на които постоянно се подлагат на на бомбандировка от малки астероиди ( които в голямо количество присъстват в пояса на Койпер - регион след орбитата на Нептун, където е разположен Плутон)
Учените са успели да установят , че в резултат на такива сблъсъци , около Плутон се образува пръстен с радиус 16хил км. Поради въздействието на разни по рода си сили , слънчевия вятър, парчетата прах бързо падат обратно на спътниците и на планетата. За една година пръстена губи примерно половината си маса ( пресмятанията са направени за частици с диаметър около микрометър)
Използвайки аналитични модели ,учените са успели да оценят средното количество метеоритни 'валежи' , а също така количеството прах, което се оказва в космоса благодарение на метеоритите. Оказва се , че не всичкият прах успява да се върне обратно и около Плутон има много слабо видим , но постоянен прашен облак. Неговата пресметната оптическа дълбочина - безразмерна величина в астрофизиката, равна на часта излъчване , блокируемо от пръстена , когато се намира между планетата и наблюдателя е равна на равна 6 x 10 -11.
Именно благодарение на своята слаба видимост, пръстена до сега не е регистриран от 'Хабъл' , който доста дълго наблюдава Плутон - пресмятанията показват , че орбиталният телескоп не оже да 'вижда' пръстени с оптическа дълбочина по малка от равна 10 -5. Потвърждение за наличието на пръстен около Плутон ще може да направи мисията New Horizons, която бе изведена в космоса пред 2006г . До Плутно , станцжията ще пристигне в 2015г.
[www.lenta.ru]прочетена[705] коментари[0]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links