На 9 февруари на Слънцето е имало изригване от най-висок клас

Мощно изригване от най-висок клас е регистритрано на Слънцето на 9 феруари. По информация от руската Хелиофизическа служба към Инсититута по приложна геофизика.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[09-02-2024] На 9 февруари на Слънцето е имало изригване от най-висок клас
Мощно изригване от най-висок клас е регистритрано на Слънцето на 9 феруари. По информация от руската Хелиофизическа служба към Инсититута по приложна геофизика.

"На 9 февруари в 16:14мск ( 15:14 наше ) в ренгеоновия диапазон в групата петна 3576 (S14E10) е регистрирано изригване от клас Х3.3 , което е продължило 38мин, и е предизвикало нарушения в КВ диапазон на радио връзката" се казва в съобщението.
В момента влиянието на Земята от това изригване , според данните за космическо време , е на нивото R3 по скалата от пет показателя , като най-високият е R5 ( екстремално )

Слънчевите изригвания в зависимост от мощноста на ренгеново излъчване се делят на пет класа A, B, C, M и X. Минималния е А0.0 - и съответства на мощност на излъчване на орбита на Земята 10нановата на кв метър. При преминаване към следваща буква , мощноста се увличава 10 пъти. Изригванията като правило се съпровождат с изхвърляне на плазма, облаците от които досгигайки Земята може да провоцират магнитни бури.

Според данните , изригването не е в посока на Земята.
В момента на изригването , е имало затруднения в радио връзката Южна Америка, Африка и част от част от Европа.
Според пресмятания на учените , базирани на разположението на петното от което е станало изригването , изхвърлената плазма по време на изригването , няма да засегне Земята.
[ИтарТасс]прочетена[330] коментари[0]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links