Космическите апарати 'Вояджер' са намерили на границата на Слънчевата система магнитни 'мехури'

Космическите апарати 'Вояджер-1' и 'Вочджер-2' са открили на границата слънчевата система магнитна 'пяна'. До скоро се смяташе , че магнитното поле на границата на Слънчевата система е устроено по друг начин.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[10-06-2011] Космическите апарати 'Вояджер' са намерили на границата на Слънчевата система магнитни 'мехури'
Космическите апарати 'Вояджер-1' и 'Вочджер-2' са открили на границата слънчевата система магнитна 'пяна'. До скоро се смяташе , че магнитното поле на границата на Слънчевата система е устроено по друг начин.

Според учените , на границата на Слънчевата система , магнитното поле е устроено просто - силовите линии се извиват , като арки, и се връщат обратно към Слънцето. (картинка) Новите резултати получени от "Вояджер" , показват , че границата на системата е устроена по друг начин.
Анализът на данните , събрани за периода 2007 до сега ( поради слабото магнитно поле в този регион на космоса, учените са събирали няколко години данни ) , а също така компютърно моделиране , са позволили да се установи , че на границата на Слънчевата система има нещо подобно на магнитна пяна. Диаметъра на 'мехурите' моге да достига до една астрономическа единица (около 150 млн км) . Магното поле вътре в мехурите се подържа от намагнетизирана материя.
По думи на учените , причините за възникването на такива мехури , са основани на собственото въртене на Слънцето - движението на светилото довежда до 'заплитане' на магнтните линии на границата и тяхното пресичане.
Учените отбелязват , че откриването на 'пяната' , в частност преддставлява интерес за изучаването на взаимодействието на Слънчевата система с космическите лъчи. Смята се , че границата представлява първата 'линия на отбрана' , защитаваща планетната система ( в частност Земята ) от въздействието на заредените частици от междузвездното прострасново , например от взривове на свръхнова.
Астрофизиците отбелязват, че засега не е ясно , как пяната влияе на защитниоте способности на границата. От една страна наличието на 'пори' означава, че повече лъчи могат да попадат вътре в Слънчевата система . От друга страна , мехурите може да играят ролята на капани за заредените частици от дълбокия космос. Помнение на изследователите ,този въпрс трябва да се изучава още.
[www.lenta.ru]прочетена[953] коментари[0]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links