Астрофизици са обяснили странната орбита на Меркурий

Астрофизици са предложили обяснение на странната орбита на Меркурий. Според учените , сблъск на астероид с Меркурий е довел до това състояние на орбита. Статията на учениет ще бъде публикувана в Nature Geoscience.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[12-12-2011] Астрофизици са обяснили странната орбита на Меркурий
Астрофизици са предложили обяснение на странната орбита на Меркурий. Според учените , сблъск на астероид с Меркурий е довел до това състояние на орбита. Статията на учениет ще бъде публикувана в Nature Geoscience.

До средата на миналия век , учените предполагаха , че спи-орбиталния резонанс на Меркурий е 1:1 - т.е. за едно завъртане около Слънцето , планетата прави едно завъртане около своята ос. Подобен резонанс има Луната, кяото поради това винаги е обърната към Земята с едната си половина. През 1965 в резултат на радионаблюдения е установено , че резонанса на Меркурий е 3:2 , т.е. планетата прави 3 оборота около своята ос за два оборота около Слънцето.
През 2009г в списание Icarus бе публикувана статия , в която учените изследваха въпроса за еволюцията на орбитата на Меркурий. До него момент бе популярна хипотезата за това , че по рано Меркурий се е въртял по бързо , но с течение на времето , поради триенето на мантията и кората, въртенето се е забавило до съществуващото в момента . На базата на компютърни модели , учените са успели да установят , че подобно развитие е възможно само в 26% от случаите, при всички останали резонаса се е получавал друг.
В рамките на новото изследване , учените отбелязват , че в статията от 2009г , се иползва предположението , че първоначално Меркурий се е въртял по направление на собственото си движение около Слънцето. Поради това , учениет са изследвали случая когато планетата първоначално се е въртяла в ротивоположно на орбиталното движение направление - по така наречената ретроградна орбита.
Както се е оказало , в този случай , най-вероятен е именно спин орбиталния резонанс 1:1 (освен това , на това , че в миналото Меркурий е имал именно такъв резонанс указва и разположението на кратерите по повърхноста на планетата). Изследователите предполагат, че от подобно устойчиво състояние , Меркурий е бил изведен от сблъсък с голям астероид с размери 250-450 км .
Изследователите предполагат, че подобен астероид е трябвало да остави на планетата фуния с диаметър 700-1100км. До момента са известни около 14подобни обекти.
[www.lenta.ru]прочетена[8248] коментари[9]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links