Открита е пета луна около Плутон

Около Плутон е открит нов спътник - пети подред . Това са съобшили екип астрономи , работещи с орбиталният тепеско Хабъл.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[13-07-2012] Открита е пета луна около Плутон
Около Плутон е открит нов спътник - пети подред . Това са съобшили екип астрономи , работещи с орбиталният тепеско Хабъл.

По техни думи , петата луна на Плутон по съвпадение е открита точно една година след откриването на четвъртата луна. Напомняме , че сега Плутон има следните спътници - Харон , Хидра, Хикс , а съпо така откритият през 2011 Р4 и новооткрития Р9.
Алан Щерн , астроном от Юго-Западния научно изследователски институт в Колорадо (САЩ) казва , че именно неговият екип , преди едина година е открил четрътата луна и сега петата. За откриването на спътника се съобщава на сайта на института , а също така в твитера на астронома.
Следва да се отбележи , че Щерн също така е менаджер на мисията на НАСА New Horizon в рамките на която , едноименният изследователски апарат пътува към Плутон и ще достигне там през 2015г. Апаратът New Horizon ще стане първият апарат , създаден специално за полет до Плутон.
Според наличните засега данни , най-голеият спътник на Плутон е Харано, който има диаметър 1040км , Никс и Хидра са значително по малки от 30 до 115км . Новият спътник Р4 е около 30 км в диаметър . Последният открит засега спътник Р5 е съпоставим по размери с Р4, даже е възможно да е по малък по размери.
Щерн казва , че съвременната наука ежегодно научава нещо ново за Плутон , и количеството данни за тази планета ще се увеличи значително след пристигането там на New Horizon.
По думи на ученият , новият спътник на Плутон е открит с помоща на широкоъгълната камера Wide Field Camera 3 работеща на телескопа Хабъл. За първи път в обектива на камерата , неизвестният обект е попаднал в края на юни тази година . 'Откриването на такива малки луни , говори за това , че около Плутон е възможно да има много такива обекти" - казва астронома.
Напомняме , че спътника Харон е открит през 1978г - 48 г след като е открит Плутон. Спътниците Никс и Хидра са открити през 2005 с помоща на орбиталният телескоп Хабъл. Самият Плутон се намира 39 пъти по далече от Слънцето от колкото е Земята. Плутон е отдалечен от Слънцето на около 5.87 млд км .
[CyberSecurity]прочетена[922] коментари[5]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links