'Вояджер' е регистрирал увеличение на количеството космически лъчи

Астрономите са отчели ръст на нивото космическо излъчване около 'Вояджер-1' . По информация от сайта на Лабораторията за реактивно движение.

Mars
МКС
Луна
Меркурий
Спътници
Сатурн
Юпитер
[18-06-2012] 'Вояджер' е регистрирал увеличение на количеството космически лъчи
Астрономите са отчели ръст на нивото космическо излъчване около 'Вояджер-1' . По информация от сайта на Лабораторията за реактивно движение.

По думи на изследователите , от 2009 до 2012 се наблюдава снижаване на количеството космически лъчи регистрирани от детекторите на апарата. От друга страна от май 2012, количестовото на тези лъчи отново е започнало да расте със скорост около 5% за една седмица.
Учените казват , че това е един от индикаторите , че 'Вояджер-1' напуска пределите на Слъчеевата система. Точно да се обозначат границите , изследователите се затрудняват, поради това , факта за излизане на апарата в междузвездното пространство ще се определя по няколко признака . Ръст на нивото на космическото излъчване е един от ях.
Двата други признака са изменение на ориентацията на магнитното поле около апарата и интезивноста на частиците излитащи от хелиосферата . В момента учените не знаят , изпълнени ли са тези условия - обработката на данните от космическият апарат отнема много време .

В момента 'Вояджер-1' се намира на разстояние 119 астрономически единици - което е около 17.8 милиарда км .
Според последните данни , апаратът 'Вояджер' има плутоиев реактор , който може да го захранва с енергия при текущия разход примерно до 2025г. След което 'Вояджер' ще продължи своя полет , но няма да може да предава данни към Земята.
[www.lenta.ru]прочетена[857] коментари[4]
Виж Коментарите

Абонирай се
Links